2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Zelenszkijt jelöli a Szaharov-díjra az Európai Néppárt

A döntést többek között azzal indokolták, hogy „az ukránok továbbra is nap mint nap védik az európai értékeket a harctereken”.

Az Európai Néppárt a közösségi oldalán számolt be arról, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és népét jelölik idén a Szaharov-díjra.

„Nincs kétségünk afelől, hogy Ukrajna bátor népe – élükön Volodimir Zelenszkij elnökkel – megérdemli, hogy elnyerjék az idei gondolatszabadságért járó Szaharov-díjat”

– indokolták döntésüket.

Ezt követően hangsúlyozták, hogy „az ukránok továbbra is nap mint nap védik az európai értékeket a harctereken”.

„Remélem, hogy jelölésünket az Európai Parlament összes képviselőcsoportja támogatni fogja” – fogalmazott Rasa Juknevičienė EP-képviselő, a Néppárt külügyi alelnöke.

A háború kezdete óta támogatták „Ukrajnát és demokratikus kormányát”

A bejegyzésben felidézték, hogy a párt képviselőcsoport a háború kezdete óta támogatta Ukrajnát és demokratikus kormányát, és „ragaszkodott ahhoz, hogy konkrét intézkedéseket tegyenek az Oroszország által elkövetett nemzetközi bűnözés ellen”. „Az EPP képviselőcsoportja például az elsők között szorgalmazta az orosz olaj, szén, nukleáris üzemanyag és gáz embargóját, valamint az orosz bankok kizárását a SWIFT-rendszerből. Ezeket a politikákat később az Európai Unió is elfogadta és végrehajtotta” – írták a posztban.

Nelson Mandelának és Anatolij Marcsenkónak is odaítélték a díjat

»A „Szaharov-díj a gondolatszabadságért” az Európai Unió által az emberi jogok védelmében tett erőfeszítésekért adható legmagasabb szintű elismerés, melyet első alkalommal 1988-ban ítéltek oda Nelson Mandelának és Anatolij Marcsenkónak. A díjjal olyan személyeket, csoportokat és szervezeteket ismernek el, akik vagy amelyek kiemelkedő módon járultak hozzá a gondolatszabadság védelméhez.

A díjon és az ahhoz kapcsolódó hálózaton keresztül az Európai Unió támogatást nyújt a díjazottaknak, megerősíti őket a választott ügyükért folytatott küzdelemben« – olvasható az Európai Parlament oldalán.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató