2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Erdogan: Most a Nyugat pánikban van, hogyan fogja tölteni ezt a telet

 A nyugati országok az emelkedő árak hátterében pánikban vannak a közelgő tél előestéjén – mondta Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök horvátországi sajtótájékoztatóján.



"Ott van az energiaválság témája, az árak emelkednek. Most a Nyugat pánikban van, hogyan fogja tölteni ezt a telet. Pánikban van, hogy mit fog csinálni. Remélem, ésszerű lépésekkel túléljük ezeket a teszteket – mondta a török ​​államfő.

Erdogan korábban megjegyezte, hogy Oroszország nem olyan ország, amelyet le lehet becsülni. Emlékeztetett arra, hogy az energiaárak megugrottak, miután Moszkva leállította a szállítást, de erre egyetlen nyugati ország sem gondolt előre, és majd most "mindenki el fog gondolkodni".

Világosan meg tudom mondani, nem kell neveket említenem, de nem tartom helyesnek a Nyugat jelenlegi viselkedését. Mert van egy Nyugat, amely provokáción alapuló politikát folytat - közölte Erdogan, majd hozzátette:

Itt van még valami, ami aggasztó. Az a hír járja, hogy fegyvereket küldtek Ukrajnába. Mindenféle fémhulladékot küldenek Ukrajnába. Azt mondom azoknak, akik alábecsülik Oroszországot: tévednek. Oroszországot nem szabad alábecsülni. Mi történt? Oroszország elzárta a gázt, az árak emelkedtek Európában. Most mindenki gondolkodik: "Hogyan fogjuk túlélni ezt a telet?" Miért nem gondoltál erre korábban? Oroszország ilyen fontos értéket tart a kezében. Erre korábban is gondolhattál volna. Persze, ha megtámadják, mit fog Oroszország csinálni a létesítményeivel és a fegyverzetével? Használni fogják őket. Ilyen egyszerű!

Az Ukrajna denacizálását és demilitarizálását célzó különleges katonai hadművelet megkezdése után a Nyugat fokozta az Oroszországgal szembeni szankciós nyomást, ami az áram-, üzemanyag- és élelmiszerárak növekedéséhez vezetett Európában és az Egyesült Államokban.

A júniusi csúcstalálkozón a G7-országok vezetői megerősítették azon szándékukat, hogy csökkentsék az orosz energiahordozóktól való függést, és előzetesen megállapodtak az olaj- és gázárak korlátozásáról. Belengette az orosz gázra az árplafon bevezetésének szükségességét az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen is bejelentette. Ezt is súlyos provokációnak nevezte Erdogan.

Mint Vlagyimir Putyin előző nap hangsúlyozta, Moszkva leállítja a külföldi országok gáz- és olajellátását, ha ez érdekeivel ellentétes. Emlékeztetett arra is, hogy a szerződést kötő feleknek milyen kötelezettségei vannak a szerződésből. Ha a Nyugat politikai indítékoktól vezérelve megszegi a megállapodásokat, akkor Oroszország válaszul leállítja az energiaforrások áramlását – mondta az elnök.
 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató