2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Figyelmeztet Európa legnagyobb gázszállítója: nem tűri el az árplafon bevezetését

Norvégia miniszterelnöke és az Európai Bizottság vezetője közötti megbeszélésen nem került szóba az Európai Unióba értékesített norvég gáz maximum árának meghatározása a szerdai tárgyalások során. Norvégia burkoltan figyelmeztetett, hogy nem tűrné el az árplafon bevezetését- írta meg a Reuters.

Az EU szerdán korábban közölte, hogy az orosz gáz árának korlátozását tervezi, míg Vlagyimir Putyin elnök azzal fenyegetőzött, hogy egy ilyen lépés esetén leállítja az Európába irányuló energiahordozók szállítását, ami Európa néhány országában télen megnövelheti az időszakos áramhiány kockázatát.

Norvégia, amely nem tagja az EU-nak, az ukrajnai háborút követő orosz exportcsökkentés után az Unió legnagyobb gázszállítójává vált, az egekbe szökő árak pedig az északi ország iparágának rekordbevételt jelentettek az idén.

A gázárplafon nem volt része a megbeszélésnek

- jelentette ki Jonas Gahr Stoere norvég miniszterelnök. Stoere szerint természetes, hogy Norvégia zárt párbeszédet folytat az Unióval Európa nehéz helyzetéről, de óva intett az olyan intézkedések bevezetésétől, amelyek ronthatják a kontinens norvég energiahordozókhoz való hozzáférését. Kiemelte továbbá, hogy Norvégia célja, hogy megbízható energiaszállító legyen.


A vállalatok azok, amelyek eladják a gázt, nem a norvég állam. A kiszámíthatóság mind a gáztermelők, mind az európai fogyasztók számára előnyös lesz

- mondta Stoere.


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató