2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Meghalt II. Erzsébet királynő

London Bridge is down – ezzel a mondattal tudatták az Egyesült Királyság politikai vezetőivel, hogy elhunyt II. Erzsébet királynő. A királynő halálával lezárult a több mint hét évtizedes uralkodása, amivel a leghosszabb ideig regnáló uralkodóként vonult be a brit történelembe. A királynőt a családja körében, a Skóciában található balmorali kastélyban, családja körében érte a halál. Nagy-Britannia és a Nemzetközösség országai gyászba borulnak. Az uralkodót a trónon elsőszülött gyermeke, a korábbi Károly walesi herceg követi.

A királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó. Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös.

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án – édesapja, VI. György király halála után – lépett az Egyesült Királyság trónjára. Ő volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon.

 

 

 

A BBC műsorvezetője már úgy öltözött, hogy gyászolni fog az angol királyi család.

A BBC One felfüggesztette szokásos műsorait és a BBC News Special-t sugározzák. Huw Edwards műsorvezető sötét öltönyt, fehér inget és fekete nyakkendőt visel, ez a BBC öltözködési etikettje arra az esetre, ha a királyi család egyik tagja meghal.

Az adást ottani idő szerint 12 óra 39 perckor félbeszakították, és a Buckingham-palota közleményét olvasták fel, azóta a csatorna csak a királynő egészségi állapotáról szóló híreket sugározza.

Ma nincs őrségváltás a Buckingham-palotában.

A BBC feketébe öltözött:

Közben a Guardian kiírta, rendkívüli hírét, hogy meghalt a királynő. Rengetegen átvették a Guardianra hivatkozva, ezekben a percekben törölte a Guardian a bejegyzését:

 

 

A BBC újságírója indította el a lavinát, hogy már meghalt:

A BBC újságírója is tweetelte, hogy Erzsébet királynő meghalt, aztán azonnal törölte.

Yalda Hakim: "Azt tweeteltem, hogy bejelentés érkezett a királynő haláláról. Ez téves volt, nem történt bejelentés, ezért töröltem a tweetet. Elnézést kérek."

Nigel Farage(Brexit párt) írása a Twitteren.

Szörnyű hír a Buckingham-palotából a királynő egészségével kapcsolatban. Az egész nemzet és rengeteg ember gondolatai, imái a világ minden táján vele és családjával vannak ebben az időben.

 

A királyi család hét tagja a skóciai Aberdeenbe tart. Ott található a Balmoral kastély.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató