2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Washington további 675 millió dolláros katonai segítséget nyújt Ukrajnának

A Joe Biden által engedélyezett újabb támogatási csomaggal a többi között tarackokkal, tűzérségi lőszerrel, harcjárművekkel és páncéltörő rakétarendszerekkel segítik a védekezést.
 

Az Egyesült Államok további 675 millió dollár értékben támogatja katonai felszereléssel az „illegális, imperialista és igazolhatatlan” orosz támadás ellen védekező Ukrajnát – jelentette be Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter csütörtökön a németországi Ramstein légitámaszponton.

A miniszter az Ukrajna önvédelmét szolgáló nemzetközi kapcsolattartó csoport (Ukraine Defense Contact Group) ülését megnyitó beszédében kiemelte, hogy a washingtoni vezetés 6,3 milliárd dollár értékű támogatásról döntött a fórum legutóbbi, júliusi tanácskozása óta.    

A Joe Biden amerikai elnök által szerdán engedélyezett újabb támogatási csomaggal a többi között tarackokkal, tűzérségi lőszerrel, harcjárművekkel és páncéltörő rakétarendszerekkel segítik a védekezést – mondta. Lloyd Austin kiemelte, hogy Kijev támogatóinak meg kell erősíteniük a hosszú távú segítség iránti elkötelezettségüket, mert „nehéz út” áll az országukat „bátran védelmező” ukránok előtt. Ugyanakkor arról is szólt, hogy a védekezés sikeres, és változóban van a háború jellege.    

Kifejtette: a csoport megalakulása óta Ukrajna önvédelmi képessége jelentősen erősödött, ezt mutatja egyebek mellett, hogy közreműködésével az ukrán hadsereg 26 nagy hatótávolságú rakétavető rendszerhez jutott.    

Mint mondta, az Egyesült Királyságtól a felszerelés Ukrajnába juttatásához is nélkülözhetetlen segítséget nyújtó Lengyelországon át Észak-Macedóniáig számos ország segíti Ukrajnát, és ezt a támogatást összehangoltan, együttműködve biztosítják.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató