2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Amerikai történész: Zelenszkij hős lett

Timothy Snyder szerint Vlagyimir Putyin retorikája Hitlert idézi.

Timothy Snyder, a Yale Egyetem professzora úgy véli, hogy a most zajló háborúban az válik el, hogy egy zsarnoki rendszer képes-e kiterjeszteni a maga logikai és erkölcsi légüres terét. A Foreign Affairs lapba írt publicisztikájában azt írta a történész, hogy a jelenlegi helyzet ébresztő mindazoknak, akik magától értetődőnek vették a demokráciát, és alvajáróként tartottak az önkényuralom felé.

Úgy fogalmazott, Oroszország igyekszik felmorzsolni Ukrajnát és ha utóbbi győz, az megerősíti az önrendelkezés elvét, mehet tovább az európai integráció és a jóakaratú népek visszatérhetnek a globális problémák megoldásához.

Ha azonban az oroszok folytatják a fekete-tengeri blokádot, akkor tartós nemzetközi élelmiszerválság alakul ki, így szinte lehetetlen lesz megbirkózni olyan közös feladatokkal, mint a klímaváltozás” – közölte a történész, majd azzal folytatta, a 21. század elvei forognak kockán.

Kijelentette, sok országban szorul vissza a demokrácia, „az ukránok meglepő bizonyságát adják a jogállami eszménybe vetett hitnek”. Véleménye szerint Vlagyimir Putyin retorikája „sokban Hitlert idézi, már-már a plágium szintjén”. Snyder úgy véli, az ukrán-orosz háborúban az válik el, hogy egy zsarnoki rendszer képes-e kiterjeszteni a maga logikai és erkölcsi légüres terét – ez ébresztő mindazoknak, akik magától értetődőnek vették a demokráciát, és alvajáróként tartottak az önkényuralom felé.

Snyder szerint Zelenszkij ukrán elnök egy hős lett, ugyanis megmutatta az amerikaiaknak, amit azok már elfelejtettek, hogy tudniillik a demokráciáért érdemes meghalni is.

A HVG által szemlézett cikkben a történész arról is beszél, hogy Putyin bármikor bejelentheti a győzelmét, még akkor is, ha vesztett, így is hinni fognak neki az oroszok.

A propaganda mélyen, agresszívan és tudatosan hazug, mert ellenőrizni kívánja érzelmeket. Egyben pedig meg akarja akadályozni, hogy a társadalom képes legyen átlátni a dolgokat”– közölte. 

Cikkét azzal zárta, Európa számára alapvető, hogy az ukránok kerekedjenek felül, mert a mai orosz vezetés soha nem karolja fel a jogállam ügyét és Kijev sikere nyomán viszont friss szélhez jut a demokrácia.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató