2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Szijjártó: Atomenergia nélkül esélyünk sincs

Európában mára minden idők legsúlyosabb energetikai válsága jött létre, amely helyzetben minden korábbinál világosabb, hogy szükség van atomenergiára az ellátás biztonságához és a zöld átmenethez – jelentette ki Szijjártó Péter Prágában. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a teljesen észszerűtlenné vált európai energiapiacon csak ez adhat biztonságot.

Szijjártó a 7. Prágai Nukleáris Ipari Kongresszuson hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottságnak garantálnia kell a nukleáris energia szankciómentességét, amit a szankciók meghozatalakor is kijelentettek, és ezt minden brüsszeli intézménynek, nemzeti hatóságnak és banknak tiszteletben kell tartania.

A nukleáris beruházások lassítása és akadályozása gyakorlatilag az európai országok szuverenitásának sérelmével jár. A szuverenitás egyik legfontosabb összetevője az energiaellátás biztonsága. Magyarországon ebből a szempontból a nukleáris energia és a paksi beruházás kulcsfontosságú, így azok az intézmények, bankok vagy hatóságok, amelyek lassítják vagy akadályozzák a paksi atomerőmű új blokkjainak megépítését, gyakorlatilag Magyarország szuverenitását és energiaellátását sértenék meg
– szögezte le Szijjártó.

A miniszter kiemelte, az ukrajnai háború és az arra adott szankciós válaszok nyomán mára Európában minden idők legsúlyosabb energetikai válsága jött létre, alapvetően kérdőjeleződött meg a kontinens országainak ellátásbiztonsága. Az okok egyikeként jelölte meg Európa elkényelmesedését az energiaellátás terén, mert a hosszú távú szerződések helyett ún. spotpiaci ügyletek nyertek nagy teret, a szállítási infrastruktúra hézagos, és a zöld átmenet túlságosan átpolitizálta a szakmai hozzáállást.

Politikai kampány áldozatává vált az energiaügy, politikai blöffök váltották fel a szakmai célkitűzéseket, és a fukusimai katasztrófa után atomellenes megközelítés alakult ki – fejtette ki Szijjártó Péter, aki arra is kitért, hogy Európában gyakorlatilag megszűntek a piaci körülmények energia terén. Emiatt azok az országok lesznek biztonságban, amelyek elő tudják állítani a saját maguk által felhasznált energiát – vélekedett. Ez növeli az atomenergia jelentőségét Magyarországon is, mert növeli az ország függetlenségét a nemzetközi energiaárak teljesen észszerűtlen alakulásától.

Az atomenergia biztonságos, olcsó és fenntartható módja az energiatermelésnek. Nem lehetséges az európai zöld megállapodás végrehajtása nukleáris energia nélkül. (…) A környezet minden korábbinál világosabbá tette, hogy Európának egyértelműen szüksége van nukleáris energiára.

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató