2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Az IMF-hez fordult Szerbia

Belgrád nem csak az IMF-től kért hitelt, hanem az Egyesült Arab Emírségektől is.

Szerbia készenléti hitelkeretről készül megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), hogy segítsen megbirkózni az ukrajnai háború okozta válsággal – írta kedden a Politika című kormánypárti napilap Yulia Ustyugovára, az IMF missziójának vezetőjére hivatkozva.

Szerbiának jelenleg csupán tanácsadói megállapodása van a nemzetközi ügynökséggel, amelyet fel kellene mondani, ha az IMF és Belgrád megegyezne egy hitelszerződésről. Az ország 2018-ban zárta le az IMF-fel kötött legutóbbi, 1,32 milliárd dolláros hároméves készenléti megállapodását anélkül, hogy a keretet lehívta volna.

Vasárnap Aleksandar Vucic elnök (képünkön) már közölte, hogy Belgrád a készenléti megállapodás kérvényezését fontolgatja, és hogy célja, hogy a teljes államadósságát a gazdasági teljesítmény 60 százalékán tartsa. A héten az államfő azt is bejelentette, hogy fizetőképessége biztosításának és a hitelezői felé esedékes adósságrészletek törlesztése érdekében Belgrád 1 milliárd dolláros hitelt kapott 3 százalékos kamatláb mellett az Egyesült Arab Emírségektől - írja a HVG.

Szerbia államadóssága jelenleg a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 52,3 százalékát teszi ki.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató