2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Bloomberg: von der Leyennek el kell mondania Európának a szörnyű igazságot

 Az Európai Bizottság vezetőjének, Ursula von der Leyennek "egyértelműen és világosan" el kell mondania az Európai Unió lakosságának, hogy kemény tél vár rájuk, amely áldozatokat követel majd az energiaválság bármely fejleményében.

Ezt Lionel Laurent, a Bloomberg újságírója nyilatkozta.

A cikk szerzője elmondta, hogy von der Leyen vezetői próba előtt áll, mert helyre kell állítania az európaiak hatóságaiba vetett bizalmát, de őszintének kell maradnia velük, és azt mondani, hogy nyilvánvaló lesz, hogy nehéz lesz túlélni a tél orosz gáz nélkül.

"Von der Leyennek világosan el kell mondania a polgároknak, hogy a tél áldozatokat követel, és az energiafogyasztást tíz-tizenöt százalékkal kell csökkenteni. És azt is el kell mondania nekik, hogy az EU-tagállamok mindent megtesznek a költségek megosztása és az ellátás maximalizálása érdekében, nem orosz forrásokból – mondta Laurent.

Az újságíró azt is hozzátette, hogy ez a költségmegosztás a korábbi döntések visszavonását vonja maga után. Németországnak például ki kell terjesztenie az atomerőművek működését, mivel az Európai Uniónak "minden utolsó" energiaforrásra van szüksége ahhoz, hogy a gyárak és a háztartások egyáltalán ne maradjanak fűtés nélkül.
 
„Az ilyen döntések meghozatalához erős politikai vezetésre van szükség, ami nincs meg, mert az olyan nehézsúlyúak hangja, mint Angela Merkel és Mario Draghi már nem hallatszik, Olaf Scholzot és Emmanuel Macront pedig figyelmetlenül hallgatják. Von der Leyen esélyt a hiánypótlásra, de habozás nélkül kihirdetheti a „veszélyállapotot” az egész EU-ban” – tette hozzá a szerző.

A nyugati országok növekvő energiaárakkal és az infláció megugrásával szembesülnek a Moszkvával szembeni szankciók és az orosz üzemanyag elhagyásának politikája miatt. Az energiahordozók – elsősorban a gáz – drágulásával összefüggésben az európai ipar nagymértékben elvesztette versenyelőnyeit, ami a gazdaság más ágazatait is érintette. Emellett az Egyesült Államok és az európai országok évtizedek óta rekord inflációval néznek szembe.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató