2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Lépett a szerb kormány: betiltotta a hétvégi pride-felvonulást és az ellentüntetéseket is

Mint ismert, tegnap vette kezdetét a szerbek fővárosában az egyhetes homoszexuális-parádé.

Az esemény már hetek óta vihart kavart az országban, Aleksandar Vucsics, a szerb államfő betiltotta az Europride-ot, de a szervezők ragaszkodnak a lebonyolításhoz.

Szerb médiajelentések szerint a szerb belügyminisztérium határozatában nem engedélyezte az „Europride 2022” résztvevőinek a felvonulást, valamint az „antiglobalisták” által 2022. szeptember 17-re, szombatra szervezett ellendemonstrációját.

A biztonsági felmérést követően megállapították, nagy a veszélye annak, hogy a meghirdetett útvonalakon mindkét felvonuláson résztvevők biztonsága, valamint más állampolgárok biztonsága is veszélybe kerülhet - áll a közleményben.

„Tekintettel arra, hogy a jelentések szerint mindkét felvonulást a közvetlen közelében kell megtartani, az egyiket az „Europride 2022” megnyilvánulás részeként, a másikat pedig olyan állampolgárok szervezik, akiknek nézetei ellentétesek az LMBT-populáció tagjaival, és akik nyíltan ellenzik az „Europride 2022” megnyilvánulást, a becslések szerint fennáll a támadások és konfliktusok veszélye, valamint az erőszak, a tulajdon megsemmisítése és a közrend megzavarásának egyéb formái. nagyobb mértékben” – közölték.



Aleksandar Vulin belügyminiszter rámutatott, hogy a Belügyminisztérium tagjainak fő feladata a bűnözés minden formája elleni küzdelem mellett a közrend és köznyugalom fenntartása, valamint minden állampolgár biztonságának és vagyonbiztonságának garantálása.

„A Belügyminisztérium pontosan ezért nem engedélyezi két – az „Europride” és az „antiglobalista” – felvonulást. „A jelenlegi geopolitikai helyzetben és a térségben uralkodó feszültségek idején a belgrádi utcákon zajló értelmetlen összecsapások nehezítenék hazánk helyzetét, veszélyeztetnék az események résztvevőinek, valamint más állampolgárok biztonságát” – mondta Vulin miniszter.

„Mindenkihez fordulok, hogy tartsa tiszteletben a törvényt, tegye félre személyes és politikai érdekeit, és ne veszélyeztesse sem saját, sem mások biztonságát” – tette hozzá.

Vasárnapi hazafias felvonulás Belgrádban:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató