2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Újabb összecsapás volt éjjel Örményország és Azerbajdzsán között, többen meghaltak

Örményország közeledik Oroszország felé, szeretnének csatlakozni a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez is.

2020 után hétfőről keddre virradó éjszaka ismét összecsapott Örményország és Azerbajdzsán, a konfliktusban pedig többen is életüket vesztették – írja a Guardian. Orosz hírügynökségek azt írják, hogy a jelenlegi örmény-azeri konfliktus a 2020-as háborút is kirobbantó Hegyi-Karabah területén lévő alapkonfliktusok elmérgesedéséből alakulhatott ki.

Azerbajdzsán 2020-ban hat hét alatt állította vissza az azeri ellenőrzést Hegyi-Karabah felett, a jelenlegi konfliktusban pedig csak ők ismerték el, hogy veszteségeket szenvedtek, Örményország nem. Az örmények csupán annyit közöltek: az összecsapások folytatódni fognak.



A jereváni kormány közölte: arra törekednek, hogy együttműködési megállapodásra jussanak Oroszországgal, és csatlakozni szeretnének a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez is.

Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz, Emmanuel Macron francia elnökkel és Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel is.

Blinken arra kérte az örmény elnököt, hogy azonnal fejezzék be az ellenségeskedést, amiért jelenleg mindkét fél a másikat hibáztatja.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató