2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Zelenszkij: Az oroszok a harctéren nem tudnak mit kezdeni hőseinkkel

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hétfő esti beszédében ismét „terrorállamnak” nevezte Oroszországot, és több okot is felsorolt ennek alátámasztására.



Azt mondta, hogy az orosz katonák jelenléte a zaporizzsjai atomerőműnél, az állandó provokációik és az erőmű területének ágyúzása önmagában is a sugárkatasztrófa szélére sodorta Ukrajnát és egész Európát.

„A világ számos országának lakói szenvednek az energia – az áram, a hő – árának fájdalmas emelkedése miatt. Oroszország ezt szándékosan teszi.

Szándékosan destabilizálja az európai gázpiacot. Légicsapásaival szándékosan korlátozza Ukrajna villamosenergia-exportját.”

„Tegnap és ma az orosz hadsereg csapást mért az ukrán energetikai infrastruktúrára. Ukránok százezrei maradtak áram nélkül. Házak, kórházak, iskolák... Az orosz rakéták pontosan azokat az objektumokat találták el, amelyeknek semmi közük az országunk fegyveres erőinek infrastruktúrájához.”

„Ez egyrészt azoknak a kétségbeesését jelzi, akik ezt a háborút kitalálták. Így reagálnak az orosz csapatok harkivi vereségére.

A harctéren nem tudnak mit kezdeni hőseinkkel, ezért Oroszország a civil infrastruktúra ellen irányítja aljas csapásait.”

„És hogyan reagál a világ? Oroszországot még mindig nem ismerik el hivatalosan a terrorizmus állami támogatójaként. A terrorista állam polgárai továbbra is utazhatnak Európába nyaralni vagy vásárolni, továbbra is kaphatnak európai vízumot, és senki sem tudja, hogy vannak-e köztük gyilkosok, akik éppen most tértek vissza Ukrajna megszállt területéről.”

„Az orosz propagandisták a mai napig pontosan azokban az afrikai, ázsiai, latin-amerikai, európai országokban dolgozhatnak, amelyeket a legnagyobb káosz fenyeget az Oroszország által okozott ár- és energiaválság miatt.”

Zelenszkij arról is beszélt, hogy szerinte meg kell erősíteni a szankciókat, és további uniós szankciócsomagra van szükség. „Oroszországot terrorista államnak kell minősíteni. Növelni kell az Ukrajnának nyújtott támogatásokat, és mindenekelőtt fel kell gyorsítani a légvédelmi rendszerek biztosítását” – mondta az ukrán elnök.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató