2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Betiltanák a muszlim fejkendőt a dániai iskolákban

A muszlim lányok kényszernek élnék még a fejkendő levételét – derült ki az Al Jazeera összeállításából.

Az Elfelejtett Nők Harcának Dán Bizottsága – az országban kormányzó Szociáldemokrata Párt által létrehozott testület – azt javasolta a dán kormánynak, hogy tiltsák be a hidzsábot (muszlim fejkendőt) az általános iskolák diákjai számára.

Az augusztus 24-i javaslat egyike annak a kilenc ajánlásnak, amelyek célja a kisebbségi hátterű lányok „becsületbeli társadalmi kontrolljának” megakadályozása – írta az Al Jazeera.

Az ajánlások között szerepel még a dán nyelvtanfolyamok biztosítása, a korszerű gyermeknevelési gyakorlatok előmozdítása a kisebbségi családokban, valamint a szexuális nevelés hangsúlyosabbá tétele az általános iskolákban – ismertette a portál.

A muszlim lányok kényszernek élnék még a fejkendő levételét

Az Al Jazeera cikkében rámutatott, hogy a 15 éves Huda Makai Asghar kénytelen lenne levenni a fejkendőjét, ha ez a javaslat megvalósulna. A Kokkedal Skoléban, egy Koppenhágán kívüli iskolában mintegy 800 diák viseli hidzsábot.

„Mindig tudtam, hogy Dániában szabadon gyakorolhatjuk a vallásunk. Emellett azt viselhetek, amit akarok, és abban hihetek, amiben szeretnék. Így amikor hallottam a javaslatról, meglepődtem” – mondta el Asghar a portálnak telefonon. A fiatal lány úgy érzi, hogy

ez a tiltás sérti az ő és a hozzá hasonló lányok szabadságát,

mindezen túl helytelennek ítéli meg azt, hogy kényszeríteni akarják arra, hogy levegye a fejkendőt. „Ez is a részem, nem tehetem meg, hogy levegyem” – tette hozzá a fiatal lány.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató