2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

"El a kezekkel Magyarországtól!" – vita az EP-ben (Videó)

Szerda délután vitatja meg az Európai Parlament a magyar jogállamiság helyzetéről készített jelentést, melyet Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti politikus jegyez. A semmilyen kézzelfogható következménnyel nem járó jelentésről csütörtökön szavaz a Brüsszelben ülésező testület.

Az ország kezd hibrid autokráciává válni

 - kezdte a rettegést a jelentés szerzője bevezető felszólalásában. Gwendoline Delbos-Corfield hangúlyozza, hogy egy "színvonalas dokumentum", mely öt frakció közös "munkáját dicséri", és melyet borítékolhatóan nagy többséggel fogadja el a plénum. Delbos-Corfield ismerteti a jelentés főbb pontjait, és aggályát fejezi ki, hogy Magyarország kezdi maga mögött hagyni a demokráciát, és kezd hibrid, választási autokráciává válni. Ez a folyamat pedig aláássa a 27 ország konszenzusán alapuló Európai Unió döntéseinek legitimitását is.

Deutsch Tamás bejelentkezése a helyszínről:

Magyar vita. Teljes érdektelenség.
Végképp nem lennék a magyar baloldal helyében.
Ennyi.

 

Első körben a jelentést támogató frakciók képviselői tartanak rövid felszólalást:

Isabel Wiseler-Lima, a Fidesz egykori pártcsaládja, az Európai Néppárt képviselője szerint Magyarországon nem elszigetelt esetekben sértik meg a demokratikus értékeket, hanem szisztematikus gyakorlatról van szó, mely évről évre egyre súlyosabbá válik.

Bettina Vollath osztrák szociáldemokrata képviselő azzal vádolta Orbán Viktort, hogy egy romániai beszédében Oroszország pártjára állt.

Ramona Strugariu, a frissen alakult Renew liberális frakció képviselője arra figyelmeztetett: nem kényszeríthetjük az európai polgárokat arra, hogy ezt az őrületet finanszírozzák!

Daniel Freund, a Zöldek német képviselője szerint „Magyarország nem működő demokrácia már”, „állami terror zajlik”, és miközben ezt már évek óta lehet tudni, az európai adófizetők 30 milliárd eurót biztosítottak Magyarországnak, melynek jelentős része az Orbán-család és Orbán barátainak zsebében landol.

Hidvégi: Hazug jelentéseket fabrikáltak

Hidvéghi Balázs keményen beolvasott:

"Köszönöm a szót tisztelt képviselő társaim!

Szégyenletes, hogy a Parlament egy része a magyar baloldali EP képviselőkkel karöltve még ebben a háborús válsághelyzetben is folytatja a Magyarország elleni politikai rágalomhadjáratot.
Nem gondolják, hogy lenne fontosabb dolgunk is? Nem gondolják, hogy azzal a válsággal kellene foglalkozni, azzal a gazdasági bizonytalansággal, ami kialakult a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók következménye képen?

Az európai emberek tízmilliói szembesülnek azzal, hogy kifizethetetlen számlákat kapnak a hónap végén, hogy gazdasági baj van, hogy tönkremennek a cégek, munkanélküliség fenyeget, és maguk e helyett itt századszor is Magyarországot támadják hazugságokkal.

Az elmúlt évek alapján kimondhatjuk, Magyarországgal lehet tárgyalni és lehet megállapodni, ha a megállapodás a cél. De maguknak NEM ez a célja, maguk zsarolni akarnak nem megállapodni".

Zsarolni akarnak nem megállapodni, mert nem tudják elfogadni, hogy a magyarok idén tavasszal negyedszer is nemet mondtak a magyar baloldalra és nemet mondtak a brüsszeli kioktatásra!

Ezért aztán hazug jelentéseket fabrikálnak, ál-tényfeltáró bizottságokat küldenek és szankciókkal fenyegetnek.

De értsék meg végre: Számunkra mindig a nemzeti érdek lesz az első! Még akkor is, ha maguknak nem tetszik!

EL A KEZEKKEL MAGYARORSZÁGTÓL!"

 

Senkit nem érdekel a vita, alig vannak a teremben:

 

Keresztes hadjárat folyik Magyarország ellen

Jean-Paul Garraud, az Identitás és Demokrácia jobboldali frakció francia képviselője szerint keresztes hadjárat zajlik Magyarország ellen, a jelentés abból az imperialista gondolatból indul ki, hogy az Európai Unió egy mindenható entitás, és nem vesz tudomást arról, hogy a Fidesz egymás után négyszer is kétharmados sikert aratott a választáson.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójának lengyel képviselője azt kifogásolja, hogy miközben Ukrajnában háború dúl, az EU tagállamai pedig energiaválsággal és inflációval küzdenek, az EP egy ország szuverenitását képző döntéseibe akar beleszólni.

Cseh Katalin: Ez az első uniós dokumentum, ami kimondja, Magyarország nem demokrácia
 
Ujhelyi Istvánt elmondása szerint „büszke magyarként” mélységesen elszomorítja Magyarország helyzete; a jelentés tartalmára kevéssé reflektálva felhozza a „vágtázó inflációt”, a növekvő rezsiköltségeket, és kárhoztatja a kormányt az állandó bűnbakkeresésért.

Nekünk jár a pénz, jár az európai uniós forrás, de nem azért, hogy az Orbán-kormány ellopja - tette hozzá az MSZP hazaárulója.

Cseh Katalin felszólalásában felhívja a figyelmet arra: ez a jelentés lesz az első dokumentum, mely kimondja, hogy Magyarország nem teljes jogú demokrácia, és ezt fájdalmas lesz olvasni

A momentumos korrupt politikus arra biztatja a jelentés szerzőit, hogy utazzanak Magyarországra, és találkozzanak azokkal az önkormányzatokkal, civilekkel, akik megszenvedik „az EU első autokráciájának” uralmát.



Mislav Kolakušić horvát független képviselő szerint a magyarok és a lengyelek csak a régi európai értékeket képviselik, és a neoliberálisok, illetve Soros György befolyásától akarnak függetlenedni.

 

Hölvényi az Uniónak: Nyugodtan alapítsanak egy hungarofób baráti kört!

Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője a kormány rendeleti kormányzását emeli ki, és felemlegeti a kormánypropaganda olyan hazugságait, mint hogy az Európai Unió nemváltó műtéteket akar népszerűsíteni az iskolákban.

A KDNP-s Hölvényi György állítja, az egyre radikalizálódó európai baloldal gyámság alá akarja venni Magyarországot, a jelentés a vesztes magyar ellenzéket visszhangozza. A KDNP-s politikus szerint az EU azt üzeni a magyar választóknak, hogy nem számít az akaratuk, ha nem lépnek egyszerre Brüsszellel, majd úgy fejezi be felszólalását:

Nyugodtan alapítsanak meg egy hungarofób baráti kört!

Vincze Loránt, az RMDSZ néppárti színekben politizáló képviselője szerint „hazugság” az, hogy a magyar kormány kisebbségellenes lenne. Vincze kritizálja azt a tényt, hogy a roma- és zsidóellenesség vádját a jelentés nem tudja tényekkel alátámasztani, ezzel szemben több zsidó szervezet méltatja a magyar kormányt a zsidók támogatásáért, és az antiszemitizmussal szembeni fellépéséért.

Orbán megvédi saját gyerekeit a woke-kultúrától!
 
Spanyol, francia és lengyel jobboldali képviselők nagy egyetértésben kifogásolják, hogy miközben az Európai Unió a magyar demokráciát félti, nem tartja tiszteletben a magyar választók többször is kinyilvánított akaratát, és egyfajta antidemokratikus ideológiai hevülettől vezéreltetve támadják a magyar kormányt, miközben – ahogy egy francia politikus megfogalmazta – Orbán csak megvédi saját gyerekeit a woke-kultúrától.



Marcel de Graaf holland jobboldali populista képviselő szerint a korrupt, hazug Európai Unió nem létező járványokkal, nem létező klímaváltozással riogat, és támadja a magyar kormányt, mely védi a keresztényi értékeket, olcsó energiát biztosít állampolgárainak, és védi őket a migrációtól.

Jorge Buxadé Villalba konzervatív képviselő szerint a jelentésben nincsen egyetlenegy olyan felvetés se, amely arra utalna, hogy az alapjogokat megsértették volna. Mindenhol készek vagyunk megvédeni a nemzeti érdekeinket! – tette hozzá. Ehhez csatlakozott a független Nicolas Bay, aki szerint Orbán Viktor nagyon helyesen népe érdekeit tartja szem előtt, és ez lehetne útmutatás a világnak is.

 

Ladislav Ilčić (Európa Konzervatívok és Reformerek) azt a kérdést tette fel, hogy miért csak Magyarország van mindig pellengére állítva.

A magyaroknak fontos a vallási és nemzeti identitásuk, így értik az európaiságot, ezt meg kell nekik hagyni

– hangsúlyozta Ilčić, hozzátéve: nem fenyegetik az emberi jogokat, ellenben ez a jelentés fenyegeti azokat az európai magyar polgárokat, akik demokratikusan választottak maguknak kormányt.

Az AfD-s képviselő szerint probléma nem Magyarországgal, hanem az EU-val van

A német AfD képviselője, Nicolaus Fest szerint az Európai Bizottságnak inkább a német belpolitikai és médiahelyzettel kéne foglalkoznia, mert amit Magyarországon kritizálnak, azt Németországban is meg lehet találni. Szerinte a probléma nem Magyarországgal, hanem az EU-val van. Nincs értelme ennek a vitának, amíg ennyire elfogultak és előítéletesek, teszi hozzá.

Deutsch: Na és Verhofstadt villájával akar-e foglalkozni?
 
Michal Šimečka szlovák liberális képviselő szerint Orbán „a kleptokráciát választotta a demokráciával szemben”, és ő Európa Putyinja, aki rendre keresztbe akar tenni az Oroszország elleni szankcióknak. Šimečka vádjait nem hagyja annyiban Deutsch Tamás, aki azt kérdezi szlovák kollégájától, hogy mikor akar foglalkozni a liberális Guy Verhofstadt állami támogatással épült villájával.

Gál Kinga felszólalásában állítja, kártyavárként épülő boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen, és azzal vádolja, hogy a baloldal elárulja a pedagógusokat és az egészségügyi dolgozókat, amikor segít az uniós források folyósításának megakadályozásában.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató