2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Amerikai újságírói jogvédő szervezet: a sajtószabadságot fenyegeti az ukrán médiatörvény tervezete

Az ukrajnai médiatörvény tervezetét bírálta a The Committee to Protect Journalists egy független amerikai non-profit, nem kormányzati szervezet, amelynek székhelye New Yorkban (New York állam) található, tudósítókkal szerte a világon.


 
A CPJ támogatja a sajtószabadságot és védi az újságírók jogait.

A szervezet lesújtó véleményt közöl a készülő ukrán médiatörvényről, írja az ukranews.com az Ukrán Nemzeti Újságíró Szövetség hivatalos honlapján megjelent közleményre hivatkozva. Eszerint a készülő törvény jelenlegi formájában súlyosan veszélyezteti a szólásszabadságot és a sajtószabadságot, a médiát teljes egészében állami felügyelet alá helyezi, és teszi ezt akkor, amikor az ukrán társadalomnak legnagyobb szüksége volna a nyíltságra.

A CPJ véleménye szerint az ukrán honatyáknak el kell utasítaniuk ezt a tervezetet, vagy leállítani annak parlamenti megvitatását mindaddig, míg megszületik az EU szakvéleménye. Erre szeptember végén kerülhet sor.

Az tény, hogy Ukrajna, mint az EU tagjelöltje köteles megreformálni a tömegtájékoztatását, amelyet még a szovjet érában szabályoztak törvényileg. A portál megjegyzése szerint az új médiatörvény tervezetét az EU illetékesei tanulmányozzák.

(Karpathir.com)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató