2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Az orosz rakétázás után árvíz fenyegeti Zelenszkij szülővárosát

Volodimir Zelenszkij aggodalmának adott hangot szülővárosa, Krivij Rih miatt, miután orosz rakéták célba vették a településhez közeli gátat és a víz elárasztotta az utcákat - erről a tegnapi cikkünkben írtunk.

Krivij Rih Közép-Ukrajna legnagyobb városa, a háború előtt 650 ezer ember élt ott. Dnyiprótól 150 kilométerre délnyugatra, az Inhulec folyó mentén fekszik.

Csütörtök reggeli videóüzenetében Zelenszkij azt mondta, hogy „mindent megteszünk az újabb aljas orosz cselekedet következményeinek felszámolása érdekében.” Nyolc rakéta csapódott be a vízszivattyútelepre, a hatóságok a vízrendszerben keletkezett károk megfékezéséért küzdenek. „A vízszivattyútelep megsemmisült. A folyó átszakította a gátat és kiömlött. A lakóépületek csak néhány méterre vannak a folyótól” - mondta Inna Sovszun ukrán törvényhozó.

A támadás „kiterjedt áradásokat” okozott a város egyes területein, miután a folyó becslések szerint 2,5 métert emelkedett - közölte a brit Háborús Tanulmányok Intézete. Az orosz támadás célja valószínűleg az volt, hogy megrongálják a folyón lejjebb lévő hidakat, megzavarva ezzel a herszoni ellentámadásra irányuló erőfeszítéseket


Zelenszkij oroszul azt mondta, hogy „az önök mai rakétatámadásai, az orosz rakéták, amik Krivij Rih melletti gátat, a katonai értékkel egyáltalán nem rendelkező objektumokat célozzák, valójában egyszerű civilek százezreit támadják. Ez egy újabb ok, amiért Oroszország veszíteni fog. Önök gyengék, akik háborút folytatnak civilek ellen. Gazemberek, akik a csatatérről elmenekülve valahonnan messziről próbálnak kárt okozni".

Képgaléria

(Kattins a képre a nagyobb méretért)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató