2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Figyelmeztet a szerb elnök: 1945 óta a legnehezebb tél lesz Európa számára

Aleksandar Vučić szerb elnök a parlament rendkívüli ülésén azt mondta, az ország egész Európához hasonlóan a második világháború óta a legnehezebb tél előtt áll.

Az államfő két napon keresztül részt vett a közgyűlés rendkívüli ülésén, amely a koszovói helyzettel, valamint a Belgrád és Pristina közötti tárgyalásokkal foglalkozott . A nyugat megnövekedett nyomása, belgrádi engedmények iránti követelése és az önjelölt köztársaság elismerésére irányuló törekvés mellett zajlanak. Szerbia elnöke kedden mintegy 11 órát, szerdán közel 14 órát töltött a vitákban a parlamentben.

Vučić zárszavában hangsúlyozta, hogy ő és az ország polgárai "közvetlenül vagy közvetve semmilyen módon nem ismerik el Koszovó függetlenségét"

„Azt szeretném, ha az emberek tudnák, hogy a következő hat és fél hónap – március 31-ig – egész Európa számára lesz a legnehezebb a második világháború után... Mindenesetre ez lesz az egyik legnehezebb év

– mondta az elnök.

Pontosította, hogy a szerbiai Banatski Dvor földalatti gáztárolóban és a Magyarországról bérelt kapacitásokon télre már 663 millió köbméter gázt foglaltak le , "ami két hónapra elegendő".

Ahogy Vučić augusztus végén elmondta, az egyetlen gázszolgáltató, aki feltölti a készleteket, az Oroszország. Szerinte ha Szerbia májusban nem kezdi meg a tartalékképzést, akkor ezer köbméterenkénti 4000 eurós árak mellett csődbe ment volna az ország. A szerb vezető a nemzethez intézett beszédében elmondta, hogy a Gazprommal kötött hároméves szerződés értelmében Belgrád a szükséges energiahordozó mintegy 63 százalékát – évi kétmilliárd köbmétert – kapja meg, amiért 800 millió eurót fizet.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató