2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Gazprom: az EU-nak “nyilvánvaló megoldása” van az energiaválság megoldására

Az orosz Északi Áramlat-2 gázvezeték elindítása enyhítheti az európai energiaválságot – mondta Oleg Akszjutyin, a Gazprom elnökhelyettese csütörtökön a Szentpétervári Nemzetközi Gázfórum plenáris ülésén.



“Az Északi Áramlat 2 elindítása megoldhatná az európai gázpiac kiegyensúlyozásának problémáját, de azt látjuk, hogy ennek a nyilvánvaló megoldásnak az európai politikusok ellenállnak” – mutatott rá Akszjutyin.

“EGYSZERŰEN NINCS MEGFELELŐ ALTERNATÍVÁJA AZ OROSZ VEZETÉKES GÁZSZÁLLÍTÁSNAK EURÓPA SZÁMÁRA. EGYETLEN ORSZÁG SEM KÉPES A SZIBÉRIAI ÉS A JAMAL-FÉLSZIGET ERŐFORRÁSAIHOZ ÉS MEZŐIHEZ HASONLÓ ERŐFORRÁSOKAT BIZTOSÍTANI. SENKI SEM TUDJA NÖVELNI AZ ELLÁTÁST CSŐVEZETÉKRENDSZEREK SEGÍTSÉGÉVEL A GAZPROM ÁLTAL KÍNÁLT FELTÉTELEKKEL” – JELENTETTE KI.

Akszjutyin szerint Brüsszelnek az orosz gázzal kapcsolatos álláspontja és az EU által az orosz gáztól való függőség csökkentése érdekében hozott intézkedések az európai gazdaságot eredménytelenségre és a versenyképesség elvesztésére ítéli.

Kritizálta a blokk azon törekvéseit is, hogy az orosz vezetékes gázt az óceánon túlról származó cseppfolyósított földgáz (LNG) importjával helyettesítsék, hangsúlyozva, hogy az LNG “nem varázsütésre jelenik meg a piacon”, és nem valószínű, hogy a következő két évben jelentősen megnő a világpiac LNG-kínálata.
 
Az Északi Áramlat-2 gázvezeték, amely tavaly készült el, de Berlin vonakodása miatt nem kezdte meg működését, mert nem volt hajlandó kiadni az engedélyt. A vezeték éves kapacitása 55 milliárd köbméter. Szakértők szerint nagy segítséget jelenthetne a blokknak, különösen most, amikor egy másik orosz vezeték, az Északi Áramlat-1 műszaki problémák miatt határozatlan időre leállt. Az orosz gáz két fő útvonala, amelyen keresztül most Európába juthat, az Ukrajnán keresztül vezető, még működő tranzitvezeték és a Törökországon keresztül vezető Török Áramlat gázvezeték.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató