2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A magyar teniszválogatott 3-1-re legyőzte az ukránokat Vilniusban

Fucsovics Márton megnyerte pénteken a harmadik egyes mérkőzést, így a magyar teniszválogatott 3-1-re legyőzte az ukránokat Vilniusban a Davis Kupa osztályozóján.

A párharc 2-1-es magyar vezetésnél folytatódott, miután a csütörtöki egyesekben Fucsovics Márton Vjacseszlav Bielinszkijt, Piros Zsombor pedig Vladiszlav Orlovot verte könnyedén, majd a pénteki párost az ellenfél hozta.

Az ukránok kapitánya, az 1999-es Roland Garroson döntős Andrij Medvegyev a negyedik meccsre az előzetes nevezéssel ellentétben nem Orlovot, hanem a nem sokkal korábban párosban is szerepet kapó Ilja Beloborodkót küldte pályára, aki 747. az ATP-rangsorban. A jelentős különbség miatt a sima magyar győzelem volt a papírforma, ezt Fucsovics igazolta is, dupla brékkel kezdett, 4:0-nál az ellenfél összesen három labdamenetet nyert. A magyarok legjobbja 4:1-nél váratlanul elbukta a szerváját, de rögtön javított, semmire elvette Beloborodko adogatását, és 31 perc elteltével szettelőnyben volt.

A második játszmában a lendületbe jövő Beloborodko meglepetésre 3:1-re elhúzott, ám a harmincéves Fucsovics ezúttal is azonnal visszabrékelt, és nemsokára már sorozatban négy nyert gémnél tartott. A nyíregyházi sportoló 5:4-nél a mérkőzésért szervált, de váratlanul elkezdett rontani, és a rivális utolérte őt. Újabb magyar brék után Fucsovics ismét a meccsért adogatott, és ekkor már nem hibázott. A találkozó 1 óra 36 percig tartott.

"Az én játékommal nem könnyű ez a borítás, mert nagyon lassú a pálya, keményen kell ütnöm, és a szokásosnál többet kell támadnom" - nyilatkozott Fucsovics Márton. "Ellenfelem a legjobbját nyújtotta, de a végén sikerült feljebb emelnem a szintet, ennek köszönhetően nyertem" - tette hozzá.    

A hátralévő egyest az eredeti tervek szerint Bielinszkij-Piros felállásban bonyolították volna le a vilniusi csarnok kemény pályáján, de a két kapitány megállapodása alapján az utolsó meccset már nem játsszák le.

A magyar válogatott sikerével jövőre ismét a DK selejtezőjében léphet pályára, míg az ukránok az I-es csoportban folytatják szereplésüket.

Nagy Zoltán elsőként arról beszélt, hogy a 2-0-s vezetés tudatában változtatott a pároson.

"Az előny megnyugtató volt, ezért kaptak bizalmat a fiatalok. Szoros mérkőzésre számítottunk, de párosban amúgy is sokszor csak pár ponton múlik a meccs. A fiúk szépen helytálltak, de látszottak még apróbb hiányosságok. Aztán 2-1-nél maradt az eredeti felállás, Marci játszott, és végül sima győzelmet aratott" - fejtette ki.

A szakvezető közölte, a párharc előtt a magyarok voltak az esélyesek, és büszke csapatára, amely beváltotta a reményeket.

"Még egy összecsapást meg kell nyernünk ahhoz, hogy tavaly után jövőre ismét a DK-döntőben szerepelhessünk. Hosszabb távon egy jó mag kezd kialakulni, és ha így fejlődnek a srácok, akkor bízom benne, hogy újra ott lehetünk a legjobbak között" - tette hozzá.    

A nemzeti együttes márciusban Sydneyben vívott selejtezőt, és 2-1-es vezetés után 3-2-re kikapott az ausztráloktól, akik ezzel bejutottak a DK-döntő jelenleg zajló csoportküzdelmeibe.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató