2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Áll a bál Belgrádban: Megtámadták az EuroPride-ot a szerb hazafiak (Videók)

A szerb hatóságok előzetesen betiltották a homoszexuálisok felvonulását, azonban a szervezők csak megtartották.

Nem volt jó ötlet. A szerb hazafiak készültek az eseményre...

Egy szerb parlamenti képviselő és a jobboldali Dveri párt vezetője, Bosko Obradovic szerdán „éberségre” szólította fel az embereket, mondván, a tiltott EuroPride-séta szombaton még megtörténhet annak ellenére , hogy a rendőrség hivatalosan betiltotta a rendezvényt.

„Készen kell állnunk arra, hogy újra és újra kimegyünk az újabb felvonulásokra és családi sétákra, hogy megvédjük gyermekeinket az LMBT propagandától. Nem a melegfelvonulás a céljuk, hanem gyermekeink átnevelése, ezt tudnia kell és meg kell akadályoznia a keresztény, családi és hagyományos Szerbiának” – mondta Obradovic.

Több jobboldali csoport is tiltakozást hirdetett szombaton, bár a rendőrség az ő összejöveteleiket is betiltotta.

Különböző közösségi oldalakon arra buzdították az embereket, hogy gyülekezzenek több belgrádi templom előtt. A fő összejövetelt a városközpontban, a hatalmas Szent Száva-templom elé hirdették meg.

A People's Patrols, migránsellenes szervezet arra szólította fel az embereket, hogy szombaton kora reggeltől gyülekezzenek a belvárosban, hogy megakadályozzák a „ravasz” EuroPride-szervezők lépését.

„Annyi templomunk van Belgrád központjában, ahol összegyűlhetünk a reggeli liturgiára, úgyhogy Isten segít, megtöltjük a főváros utcáit a szent kereszttel. Az a véleményünk, hogy csekély áldozat a délelőttöt és a délutánt a család és a vallás védelmére szánni” – írták a Telegram-oldalukon.

Az ellenségeskedés és a rendőrségi tilalom ellenére az EuroPride szervezői nem adták fel.

Azt mondták, hogy megpróbálnak más útvonalat egyeztetni a hatóságokkal a felvouláshoz. Hangsúlyozták azt is, hogy szombaton bárhogyan is, de felvonulnak, arra hivatkozva, hogy a tiltás alkotmányellenes, és az államnak nem kellett volna megtiltania az "ünneplésüket" az erőszakkal való fenyegetés miatt.

A nemzetiek összecsaptak a rendőrökkel. 

Egy ortodox szerzetes egy üveggel megdobja az N1 News operatőrét az LMBT EuroPride elleni tiltakozás során Belgrádban.

 

Külön érdekesség, hogy Ana Brnabić miniszterelnök, aki maga is leszbikus, üdvözölte a szerbiai EuroPride rendezvényt:

"Ez az igazi kép Belgrádról és Szerbiáról, és arról, amit képviselnek. Szerbia egy nyitott és szabad társadalom, ahol mindenkit szívesen látnak, és ezt csak az elkövetkező években fogjuk megmutatni".

Petárdákkal támadtak a hazafiak a felvonulásra:

Több hazafit előállítottak az EuroPride-ot védelmező rendőrök...

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató