2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Daniel Freund: Orbán az egész magyar társadalmat kleptokráciává, maffiaállammá alakítja

A német EP-képviselő aztán sietve hozzátette: „nem Magyarországon politizálok, és nem is szeretnék Magyarországon politizálni”.

Az új jogállamisági jelentés kapcsán kérdezte a 24.hu Daniel Freundot, a német EP-képviselőt, aki van, hogy naponta több Twitter-posztban is Magyarországgal foglalkozik. 

Elmondása szerint „12 évnyi Fidesz-uralmat és annak következményeit visszafordítani nem olyasmi, amit egy hatósággal, egy törvénnyel meg lehet oldani”, de hozzátette:

nem is vagyok benne biztos, hogy egy Fidesz-kormánnyal egyáltalán lehetséges a problémák megoldása”.

 

Az Európai Bizottság is sakkban

 Az interjúban elmondta azt is: „valóban, a bizalmatlansági indítvány is a levegőben van, ha a bizottság úgy dönt, hogy odaadja a pénzt Magyarországnak, anélkül, hogy bármilyen biztosítékot kapnának arra, hogy nem lopják el a pénzt”. Arra a kérdésre, tényleg jó ötlet-e lemondatni a bizottságot épp most, télen, energiaválság kellős közepette, Freund azt mondta: „nem akarjuk kirúgni a bizottságot, azt akarjuk, hogy a bizottság végezze el a munkáját, és védje meg az uniós szerződéseket, a jogállamot. Ha erre nem hajlandó, akkor ezt a drasztikus lépést is át kell gondolnunk”.

 

Orbánozás, de politizálás nélkül

Freund a beszélgetés alatt úgy fogalmazott, hogy „Orbán az egész magyar társadalmat kleptokráciává, maffiaállammá alakítja, ezen nem lehet egy törvénnyel változtatni”. Szerinte a megoldás részét képezheti, hogy „a választásokat demokratikusabbá kellene tenni, hogy legyen esély a kormány leváltására. Ezeken mind változtatni kellene, hogy Magyarországon jogállam és demokrácia legyen”.

Majd rögtön a következő kérdésben leszögezte:

Nem Magyarországon politizálok, és nem is szeretnék Magyarországon politizálni. Engem az érdekel, hogy az EU-ban mindenhol tiszteletben tartsák a közös törvényeket”.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató