2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

3000 milliárd forint EU-forrás elvonását javasolja Magyarországgal szemben az Európai Bizottság

Bejelentették...

Benyújtotta javaslatát az Európai Bizottság: komoly pénzmegvonást javasol Magyarországgal szemben a pénzügyminiszteri tanácsnak. A tagállamok tárcavezetőiből álló testületnek mostantól egy-három hónapja van rá, hogy eldöntse: megfogadja-e a bizottsági javaslatot és elvonja Magyarországtól a pénzeket, vagy lezárja az eljárást.

Johannes Hahn, a költségvetésért felelős biztos (címlapképünkön) sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a biztosok kollégiuma egyhangú döntést hozott a magyar jogállamisági mechanizmusról. Céljuk az volt, hogy az Európai Unió "pénzügyi érdekét védjék", ezért nyújtották be javaslatukat a tanácsnak.

Hahn a magyar problémák közé sorolta a "rendszerszintű hiányosságokat a közbeszerzések területén, a közérdekű vagyonkezelő alapítványok és az ügyészségi munka területén található hiányosságokat, valamint a korrupció elleni harcot", ugyanakkor kiemelte, hogy Magyarország fontos vállalásokat tett. Ezek közé sorolta például a korrupcióellenes hatóság létrehozását is, a közbeszerzési törvény módosításának vállalását, a közszereplők vagyonbevallásának módosítását.

“Ezt kifejezetten üdvözöljük, még ha későn is érkezett” - mondta.

Ezek az intézkedések megfelelőek lehetnek, ha megfelelő jogszabályi formába öntik őket és megfelelően hajtják őket végre. A részleteket azonban még látni kell – emelte ki a költségvetési biztos. Az Európai Bizottság értékelése ezért az, hogy a költségvetési kockázat továbbra is fennáll, ezért intézkedéseket javasol Magyarország ellen

A javaslat az, hogy a kötelezettségvállalások 65 százalékát függesszék fel a kohéziós operatív programokban, ami körülbelül 7,5 milliárd eurót, vagyis körülbelül 3000 milliárd forintot jelent.

Ugyanakkor "bizakodóak", hogy komoly előrelépést fognak látni Magyarországon.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató