2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

75 százalékra emelték az argentin alapkamatot

Az argentin központi bank a Leliq irányadó kamatlábat 5,5 százalékponttal 75 százalékra emelte, hogy megfékezze a vágtató inflációt.

A bank a közleményében jelentette be a lépést, egy nappal az után, hogy közölték: az augusztusban mért éves infláció 79 százalékra ugrott, ami az utóbbi három évtized legyorsabb éves fogyasztóiár-drágulása. Az argentin jegybank idén már a kilencedik alkalommal emelt kamatot.

E hét elején Miguel Pesce jegybankelnök arról biztosította Krisztalina Georgievát, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatóját, hogy Argentína elkötelezett az IMF-fel kötött 44 milliárd dolláros pénzügyi csomag végrehajtása mellett. Ebben szerepel, hogy az irányadó kamatlábat az infláció felett tartják.

A legújabb kamatemelés sem biztos azonban, hogy elég lesz – értékelték a helyzetet szakértők. A hazai valuta, a peso leértékelődése tovább tarthat, ezért a 75 százalékos kamatláb sem győzheti meg a háztartásokat és a befektetőket, hogy abban tartsák a megtakarításaikat, illetve pozícióikat.

Ráadásul a központi bank közgazdászai szerint az infláció az év vége felé 95 százalékra gyorsulhat, sőt egyesek szerint elérheti a 100 százalékot is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató