2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

„A brüsszeli szankciók katasztrofális hatása egyre inkább érződik, és nyilvánvaló módon egyre súlyosbodik az energiaválság"

Nagyinterjút adott az Atv.hu-nak Palkovics László ipari és technológiai miniszter. 



Az állami intézmények esetében bevezetni tervezett 18 fokos hőfok-maximalizálással kapcsolatban elmondta: „Abba továbbra sem szólunk bele, hogy ki hány fokban üljön otthon. Megjegyzem, a mostani rendkívüli intézkedésekre nem lenne szükség, ha nem lenne ekkora európai energiaválság a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt. A helyzet pedig sokat romlott, a háború még tart, a brüsszeli szankciók katasztrofális hatása egyre inkább érződik, és nyilvánvaló módon egyre súlyosbodik az energiaválság.  A szankciók miatt július-augusztustól még drasztikusabb árrobbanás következett be, mérséklődés egyelőre nem látszik. Most nagyjából a tavalyi átlagár hatszorosába kerül a földgáz.

És az alapvetően európai jelenség, a mai amerikai árakhoz képest nálunk nyolcszor többet kell fizetni a gázért.

A magyar állam évente 800 millió köbméter gázt fogyaszt, ezt csökkenteni kell, a kormány döntése szerint 25 százalékkal, 200 köbméterrel az állami intézményekben”

 Hozzátette, akkor lehet az előírt 18 fokból 20, ha a gázár újra visszamegy a korábbi szintre. „Ehhez a békeidőknek kell visszatérniük, nemcsak az energiapiacon, Ukrajnában is. Egyelőre a már bevezetett intézkedések végrehajtásán dolgozunk,

a 18 fokért is meg kell küzdeni a technikai, technológiai feltételek biztosításával”

– mondta Palkovics.

Arra a kérdésre, miként ellenőrzik majd a 18 fokot, azt válaszolta: épülete válogatja. „Vannak olyan épületek, különösen az új építésűek, ahol a hőfok beállítható és működtethető is. A régebbi épületekben ez nehezebb lesz, ott a hőforrás oldalán lehet beavatkozni, az elővetített hőmennyiség csökkentésének hatását lehet mérni, megfelelő mértékét így beállítani. A következő fűtési szezont már célszerű lenne úgy elkezdeni, hogy mindenki eldönthesse azt, hogy milyen a hőmérséklet a lakásában, és mennyit akar érte fizetni. És lépni kell a rendszerek korszerűsítésében, összekapcsolásában, megújuló forrásra való átállításában, ezért indítunk ősszel 5 milliárd forintos keretösszeggel zöldítési pályázatot a távhőszolgáltatók számára” – fejtette ki a miniszter. 

Szóba került az interjúban az is, vajon a vasárnapi boltzár hatékony lehet-e az energiaspórolásra. Ezzel kapcsolatban Palkovics kifejtette: nagyjából egy évig tartott a legutolsó boltzár, amely csak a 400 négyzetméter fölötti üzletekre vonatkozott, és sokféle következménnyel járt, akadtak köztük kedvezőek is. „Egyféle hatást biztosan nem lehetett kimutatni: nem csökkent a vásárolt árumennyiség, mert amire szükségünk volt, megvettük a hét másik hat napján.

Óhatatlanul hatékony lenne az energiafelhasználás csökkentése szempontjából, ha a nagy bevásárlóközpontokat egy egész napon át nem fűtenénk.

A személyes véleményem az, hogy a vasárnapi boltzár egy kezelhető dolog, technikailag korábban sem volt hátránya. Ha van indoka, hogy még több energiát spóroljunk, és ezzel jelentős mennyiséget tudunk megtakarítani, akkor érdemes lehet megfontolni, de ilyenről eddig nincs döntés” – mondta a miniszter.

Felvetették Palkovicsnak, hogy a Hír Tv egyik műsorában az hangzott el: az OMSZ vezetőinek a leváltása nem történt volna meg, ha Orbán Viktor nincs szabadságon, és „a miniszter idegességében leváltott mindenkit, ne legyen rá büszke”.

„Én annak fizetek egy sört, aki engem látott már idegesnek. Biztos vannak helyzetek, amikor lehetne, de nem vagyok egy ideges fajta.  Egy dolgot senki nem gondolhat komolyan, hogy nagy horderejű ügyekben megfelelő egyeztetés nélkül döntenénk. Akinek ez a véleménye, az láthatólag nincs képben a kormányzat működését illetően” – fogalmazott Palkovics László.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató