2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Lengyel újságíró: a világ lakosságának a fele Oroszország oldalán áll

Oroszországot a világ lakosságának fele támogatja, és a Nyugat álláspontjával szemben. Vlagyimir Putyin elnök India, Kína, Törökország és Irán vezetőivel találkozott az SCO-csúcson – írja Jędrzej Bielecki a Rzeczpospolita újságírója.



„Oroszország nagymértékű elszigetelődéséről szó sem lehet, hiszen az ukrán konfliktus ellenére a világ számos vezetői, akik nagy tapasztalattal állnak mögöttük, kapcsolatban állnak vele” – áll a kiadványban.

Putyin találkozója Narendra Modi indiai miniszterelnökkel az SCO-csúcson megdöbbentette a nyugati országokat. Delhi nem volt hajlandó csatlakozni a szankciókhoz, és így megtartotta az orosz fegyverek importját. Ráadásul az orosz olaj második legnagyobb vásárlója lett – jegyezte meg a cikk szerzője.

Törökország még a NATO tagjaként sem csatlakozott az oroszellenes szankciókhoz, és kiegyensúlyozott politikára támaszkodott az ukrán konfliktusban – tette hozzá Bielecki.

Ráadásul Irán – mint az újságíró hangsúlyozta – nemhogy nem ítélte el Oroszország lépéseit, de még geostratégiai érdekei jogos védelmének is nevezte azokat.

Kína továbbra is Oroszország legfontosabb szövetségese. Hszi Csin-ping kínai vezető bejelentette a két ország együttműködési szándékát, és Putyinnal való találkozása belpolitikai értelemben is fontos a Kínai Kommunista Párt kongresszusának előestéjén, hiszen így demonstrálhatja tekintélyét a világban, a – összegezte a lengyel újságíró.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóját szeptember 15-én és 16-án tartották Szamarkandban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató