2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Bundesbank: Németország recesszió és kétszámjegyű infláció előtt áll

A központi bank szerint hamarosan markáns visszaesés következik be az aktivitásban - írja a Politico.

Németország recesszió felé tart, miközben az infláció várhatóan meghaladja a 10 százalékos szintet - közölte a Bundesbank hétfőn kiadott havi jelentésében.

"A német gazdaságban egyre több jel utal a recesszióra a gazdasági teljesítmény egyértelmű, széles körű és elhúzódó csökkenése értelmében" - áll a jelentésben.

A jegybank a folyó negyedévre mérsékelt zsugorodást, az idei utolsó negyedévre és a jövő év első negyedévére pedig erőteljesebb visszaesést prognosztizál.  

"A magas infláció és az energiaellátással és annak költségeivel kapcsolatos bizonytalanság nemcsak a gáz- és villamosenergia-igényes iparra, annak exporttevékenységére és beruházásaira, hanem a magánfogyasztásra és az ettől függő szolgáltatókra is hatással van" - közölte a jegybank.

A Bundesbank konkrét számokkal nem szolgált, és figyelmeztetett, hogy az euróövezet legnagyobb gazdaságának kilátásait továbbra is bizonytalanság övezi. Az iparra épülő német gazdaság nagymértékben függ az orosz gáztól, ami különösen sebezhetővé teszi az ukrajnai háború következményeivel szemben.

Ugyanakkor a jelentés szerint az infláció tovább gyorsul és a következő hónapokban kétszámjegyű lesz.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató