2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Íme a haladó Nyugat: hindu és muszlim bandák csaptak össze Leicesterben (Videó)

A hétvégén muszlim és hindu közösségek tagjai között zajlottak összecsapások a brit Leicester városában. Hétfőn 15 embert vettek őrizetbe a rendőrök a hétvégén történtek miatt. A városban hetek óta feszült a hangulat a két közösség között, még egy augusztus végi, India-Pakisztán krikettmeccs óta.



A város polgármestere, Peter Soulsby szerint a feszültség szításáért a közösségi oldalakon terjedő hamis posztok tehetőek felelőssé. Mint a BBC-nek elmondta, számos olyan posztot látott, melyek vagy nagyon torzítva vagy teljesen hamisan számoltak be a történtekről.

Soulsby beszámolója szerint a "hamis posztok" többek között arról számoltak be, hogy különböző közösségek tagjai atrocitásokat követtek el vallási helyek, illetve vallásos emberek ellen. Ebből aztán egy be nem jeletett tüntetés lett szombat estére, amit összecsapások követtek.

A hétvégén többek között muszlimellenes hindu jelszavak skandálását lehetett hallani a városban, és az egyik helyszínen készült videón az volt látható, ahogy hindu férfiak csoportja a Green Lane Roadon, ami számos muszlim tulajdonban lévő üzletnek ad otthont.

A Guardian megjegyzi, hogy a hindu és a muszlim közösségek közötti feszültség különösen azóta erősödött fel, hogy India miniszterelnöke, Narendra Modi aláásta az országa szekuláris berendezkedését, és sorra születtek lépések, melyek a muszlim kisebbség helyzetét rontották.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató