2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Jön az uniós médiahatóság, amely a “sajtódiverzitás” nevében fogja megrendszabályozni a tagállamokat

Az Európai Bizottság új médiaszabályozási módszerek és testület létrehozását tervezi. Névleg arról lenne szó, hogy fokozzák a sajtóorgánumok tulajdonosi hátterét érintő átláthatóságot és szerkesztőségek függetlenségét. A gyakorlatban újabb, a jogállamisághoz hasonló megrendszabályozó eszközről lehet szó, tekintettel arra, hogy nem is titkolják kik ellen készül a javalat – és ezúttal Magyarország és Lengyelország mellett ott van Szlovákia is.  

A szabályozásról Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke azt mondta az újságíróknak pénteken, hogy “biztosítékokat szeretnének kialakítania a szerkesztőségek függetlensége érdekében”.

Majd azzal folytatta:  

“Egyetlen közsolgáltai média sem válhat egy párt propagandacsatornájává”

- fogalmazott.  

A valódi szándékok mögött természtesen a nem liberális-globalista kormányokkal rendelkező országok megregulázását lehet sejteni. A Bizottság által társfinanszírozott Médiapluralizmus és Médiaszabadság Központ legutóbbi (187 oldalas) jelentése nyomán ugyanis a problémás országok között Magyarországon és Lengyelországon kívül megemlítették Horvátországot, Ciprust, Máltát, Romániát, Szlovéniát és Szlovákiát.  

Természetesen az egy emberként nyugati háborús retorikát folytató szlovák sajtó feltűnően nem pluralista véleménye nem zavarja a brüsszelieket. Sokkal inkább nehezményezik, hogy az elmúlt hetekben Brüsszelt (hosszú idő után ismét) élesen kritizáló Boris Kollár (Sme rodina, házelnök) két olyan rádiócsatornát is birtokol, amelyek a leghallgatottabbak között vannak.

 Ha a Bizottság át tudja erőltetni akarátát – amelyet egyébként a nem kormányzati szervezetek szintén teljes mellszélességgel támogatnak -, akkor az újonnan létrejövő Európai Médiaszolgáltatási Tanács “a médiadiverzitás” egyfajta őrzője lesz, biztosítva a “hangok sokszínűségét”.  

Természetesen a hatásköre véleményalkotásra korlátozódik majd, a Bizottság és az Európai Parlament liberális túlsúlya ezeket a “véleményeket” előszeretettel és immár rendszeresen használja politikai célokra konkrét országok konkrét kormányai ellen. Így korrekt és kiegyensúlyozott véleménynyilvánításra az új médihatóságtól kisebb eséllyel számíthatunk.

(Körkép)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató