2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Csekk Katka ügye: több helyszínre is kiszállt a NAV

A költségvetési csalás miatt elrendelt nyomozás lendületet kapott.

Budapesten és több Pest megyei helyszínen tartott kutatást a múlt héten a korabban Cseh Katalin vezetésével működő céghez köthető hálózat pályázataival összefüggésben költségvetési csalás miatt nyomozó Nemzeti Adó- és Vámhivatal – értesült a Magyar Nemzet. 

Mint arról korábban írtunk, titokzatos csomag érkezett 2021. július 18-án a Bennfentes.net portál szerkesztőségébe. A felvételen egy „Anonymous-maszkos” alak azt ígérte, lebuktat egy kétszínű politikust. Nem sokkal később a Bennfentes.net szerkesztősége kiderítette: vezető momentumos politikusról szólhat az EU-s támogatások körüli botrány. Kiderült továbbá az is:

a Cseh Katalin által 2018-ig vezetett Pannónia Nyomda Kft. és az ahhoz köthető egyéb vállalkozások összesen 4,5 milliárd forintnyi uniós támogatáshoz juthattak.

 

Természetesen Cseh Katalin is megszólalt a korábbi cége EU-s támogatásaival kapcsolatban. Szerinte csak annyi a kapcsolat az általa korábban vezetett cég és a többi vállalkozás között, hogy azok ugyanarra a címre vannak bejegyezve.

Költségvetési csalás gyanúja miatt hónapokkal ezelőtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást indított. Az adónyomozók azt valószínűsítették, hogy az érintett vállalkozások tíz pályázaton teljesen vagy legalább részben ugyanazzal a holografikus fejlesztéssel vettek részt. 

Mivel az ügyekben egy cseh vállalat neve is felbukkant, ezért a NAV korábban kezdeményezte, hogy – banki adatok, adóbevallások és szerződések beszerzéséért – az ügyészség forduljon jogsegélykérelemmel a cseh hatósághoz – írja a Magyar Nemzet.

A jogsegélyre adott választ júniusban küldte meg a Prágai Kerületi Ügyészség a magyar hatóságoknak, a dokumentumot pedig azóta már lefordították és elemezték is az illetékesek. A portál szerint a cseh hatóságok válasza a gyanút erősítheti.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nemrég újabb jogsegélykérelmek kibocsátását kezdeményezte Litvániát és Lengyelországot érintően. Előbbit azért, mert a céghálóhoz sorolható Holotech Hungary Kft. részére értékesített gépek összeszerelésével megbízott litván állampolgár tanúkihallgatása szükségessé vált, aki információkkal tud szolgálni a megbízásával, valamint a gépek összeszerelésével kapcsolatban.

A Magyar Nemzet szerint az adóhatóság javasolja azt is, hogy Lengyelország esetében egyrészt a Pawama sp zoo lengyel illetékességű cég pénzforgalmi adatainak beszerzése miatt bocsássanak ki jogsegélyt. Másrészt a Cseh-csoporthoz köthető Pannónia Nyomda Kft. és az Unitech Kft.-vel végzett gazdasági események kapcsán keletkezett dokumentumok, e-mailek és könyvelési iratok beszerzését illetően szeretnék megkeresni a lengyel szerveket.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató