2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Kijevi amerikai nagykövet: Ez az orosz "kudarc és a gyengeség" jele, látszat-népszavazás és a mozgósítás

Jönnek a reakciók Putyin beszzédére.

Az Egyesült Államok kijevi nagykövete az orosz kudarc jeleként értékelte a szerda reggeli bejelentését, és fogadkozott, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatni fogja Ukrajna ellenállását az orosz agresszióval szemben. "A látszat-népszavazás és a mozgósítás a gyengeség, az orosz kudarc jele" - tweetelte Bridget A. Brink nagykövet, alig néhány perccel azután, hogy megkezdődött az orosz vezető beszédének közvetítése.

Hozzátette:

Az Egyesült Államok soha nem fogja elismerni Oroszország igényét az állítólagosan elcsatolt ukrán területekre, és továbbra is Ukrajna mellett fogunk állni, amíg csak szükséges."

Oroszország mozgósítása előre látható lépés volt, amely rendkívül népszerűtlennek fog bizonyulni - ezt már Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó mondta. Szerinte a háború nem Moszkva terve szerint halad.

Podoljak azt mondta, hogy Putyin megpróbálja a nyugatra hárítani a felelősséget a "provokálatlan háború" kirobbantásáért és Oroszország romló gazdasági helyzetéért.

 



Németország gazdasági minisztere, Robert Habeck elítélte a Putyin által bejelentett részleges mozgósítást,

"rossz és helytelen" fejleménynek nevezve azt.

A volt oroszországi brit nagykövet, Sir Tony Brenton a Sky News brit hírtelevízióban nyilatkozott. Azt mondta, hogy Oroszország eddig azért nem mozgósított teljes mértékben, mert "Putyin aggódott az orosz közvéleményre gyakorolt hatások miatt". A helyszíni kudarcok azonban megváltoztatták a számítást. Brenton azt mondta:

Putyin most bejelentette a mozgósítást, amit a háború kezdete óta nem volt hajlandó megtenni, és most elfogadta a hadseregének tanácsát, és visszatért a nukleáris fenyegetéshez a nyugat állítólagos nukleáris fenyegetéseivel összefüggésben.

"Most nem tudom, hogy ezt elhiszi-e vagy sem, de ez nyilvánvalóan egy nagyon jelentős lépés a retorikában" - mondta Brenton. A hétvégi népszavazási javaslatokról is beszélt, szerinte a népszavazások ilyen körülmények között nyilvánvalóan nem túl őszinte dolgok, és az eredmény elég egyértelmű. "Ők igent fognak mondani, mi nyugaton azt mondjuk, hogy ezek hamis népszavazások, és ellenállunk nekik. De ha Putyin tovább akarja folytatni ezeknek a tartományoknak az annektálását, akkor ezek a népszavazások ürügyet adnak neki erre" - véli Brenton.

Arra a kérdésre, hogy milyen hatása lesz Putyin beszédének Ukrajnában, azt mondta, hogy az ukránoknak jó okuk van arra, hogy továbbra is bizakodóak legyenek a terepen elért eredményeik nyomán. Az orosz közvéleményre gyakorolt hatása azonban szerinte jelentősebb lehet - a "különleges művelet" közelebb kerül ahhoz, hogy valódi háború legyen, amelyet az orosz vezetőkön még nagyobb nyomás lesz, hogy ne veszítsék el.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató