2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Tízezren tüntettek Brüsszel utcáin a magas energiaárak miatt

Az emelkedő élelmiszer- és energiaárak miatt tüntettek a szakszervezetek Belgiumban szerdán. A demonstráció egy újabb arra utaló jel, hogy komoly elégedetlenségi hullám jöhet a télen Európában.

Legalább tízezres tömeg vonult fel Brüsszel utcáin a három legnagyobb érdekképviselet felhívására szerdán. A munkások azt követelték, hogy a kormány azonnal lépjen fel a megélhetési válság ügyében. A stábunk által megszólaltatott emberek azonnali segítséget kértek a kormánytól. 



"23 éve dolgozok, de ez az első olyan év, amikor nem jövünk ki a fizetésből, pedig a feleségem is dolgozik."

"Harcolnunk kell az emelkedő árak és az energiaszámlák ellen. Kezd nagyon nyomorult lenni az életünk."

"Számítok a kormányra a problémák megoldásában. Nem érdekel, hogy ez az ukrán-orosz konfliktus miatt történik, vagy sem."

Belgiumban a fizetéseket az előző évi infláció mértékével emelik. A szakszervezetek ennek ellenére újratárgyalnák a munkaügyi szabályokat, hogy növeljék a bérek vásárlóerejét. A belga politika útvesztőjében azonban gyakran elvesznek ezek az ügyek.

“Sokféle kormányunk van. Van flamand rész, franciaajkú rész, és egyik se tesz semmit. Pedig a pénzük megvan rá, de őket csak a költségvetési egyensúly érdekli. Pedig most segíteni kell az embereket. Vagyis szerintem nem normális az, hogy a különféle kormányok semmit nem tesznek."

Európában hasonló tüntetések voltak már Ausztriában, Csehországban és Görögországban is az emelkedő árak miatt.

Ez a tüntetés egy újabb jele annak, hogy hamarosan beköszönt az elégedetlenség tele. Novemberre például általános sztrájkot terveznek Belgiumban - mondta az Euronews tudósítója.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató