2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Tüntetés Pozsonyban: Ficóék a szlovák kormány lemondását követelték

Az ellenzék és a tüntetők a kormány lemondását vagy az energiaválság megoldásait követelték a pozsonyi Hodža téren kedden kora este.

Nemtetszésüket fejezték ki amiatt, hogy Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök még nem hirdetett népszavazást az előrehozott választásokról. Szorgalmazták továbbá az alkotmány megváltoztatását, amely lehetővé teszi a parlamenti ciklus lerövidítését akár népszavazás útján, akár a parlament határozatával. A Smer-SD által szervezett ellenzéki tüntetésen több politikus is felszólalt.

Robert Fico, a Smer-SD elnöke bejelentette, hogy az összes ellenzéki pártot meghívták.

„Nincs idő politizálgatásra, egységet kell felmutatnunk, aminek a kormány leváltásához kell vezetnie”

- hangsúlyozta. Fico ismételten bírálta a médiát azért, hogy milyen módon számol be a tüntetésről. Szerinte a drágulásért nagymértékben felelős a kormány és az államfő, mert

„belerángatták az országot egy olyan háborúba, amihez Szlovákiának semmi köze”.


Andrej Danko, az SNS elnöke szerint az orosz gáz a megoldás az energetikai válságra. Kijelentette, hogy többször beszélt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, és

Orbán Viktor magyar miniszterelnököt hozta fel példaként a megfelelő kormányzásra.

Tomáš Taraba, a Život-NS párt elnöke szerint az ellenzék feltételeket szabhat a parlamentben a kisebbségi kormánynak, és a választási ciklus lerövidítéséről szóló törvény elfogadására szólított fel. Milan Uhrík, a Republika párt elnöke öngyilkosságnak nevezte az Oroszország elleni európai uniós szankciókat. Az energiaválság megfelelő kezelése kapcsán ő is Magyarországot hozta fel példaként. A tüntetésen felszólalt Rudolf Huliak, a Národná koalícia, valamint Pavol Slota, a Domov-národná strana párt elnöke is.

A politikusokon kívül Marek Ťapák színész-rendező és Eduard Chmelár, a Zjednotení za mier polgári társulás elnöke is szónokolt, továbbá a nyugdíjasszervezetek, valamint a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) képviselője, és Ingrid Vrkočová, az Igazságügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Jelen volt a tüntetésen Jozef Hambálek is, aki az Európai Unió által szankcionált személyek listáján szerepel.

A pozsonyi kerületi rendőrség közösségi hálón közzétett tájékoztatása szerint rendbontás nélkül zajlott le a tüntetés.

(Parameter.sk)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató