2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Berlusconi: Putyint "belekényszerítették" az ukrajnai háborúba

Vlagyimir Putyin orosz elnököt "belekényszerítették" az ukrajnai háborúba, hogy új kormányt állítson fel Kijevben

- mondta csütörtökön késő este Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, olyan megjegyzésekkel, amelyek valószínűleg nyugtalanítják a nyugati szövetségeseket az olaszországi választások előtt.

"Putyint az orosz nép, a pártja, a miniszterei arra ösztökélték, hogy kitalálja ezt a különleges hadműveletet"

- mondta Berlusconi, a háború hivatalos orosz megfogalmazását használva.

Mario Draghi miniszterelnök vezetésével Olaszország határozottan támogatta az Oroszország elleni nyugati szankciókat, válaszul az ukrajnai akciókra.

Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek pártból, akit a következő miniszterelnöknek jelöltek, ígéretet tett arra, hogy ragaszkodik ehhez az állásponthoz, de Berlusconi és másik szövetségese, Matteo Salvini ambivalensebbek voltak - írja a Reuters.

Oroszország terve eredetileg az volt, hogy "egy hét alatt" elfoglalja Kijevet, Vologyimir Zelenszkij ukrán elnököt "tisztességes emberek kormányával" váltja fel, és "egy másik héten belül" távozik - tette hozzá az olasz politikus.

"Nem is értettem, hogy az orosz csapatok miért szóródtak szét Ukrajnában, miközben szerintem csak Kijev körül kellett volna maradniuk" - tette hozzá Berlusconi.

Azt mondta, hogy a szeparatista területek vezetői elmentek a Kremlbe, és egyenesen azt mondták Putyinnak: "kérem, védjen meg minket, mert ha nem véd meg minket, nem tudjuk, hol végezzük".

Miután Oroszország 2014-ben annektálta a Krímet, Berlusconi elmondta, hogy Putyinnal együtt látogatott el a félszigetre, és látta, hogy a helyiek kijöttek és köszönetet mondtak az orosz vezetőnek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató