2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Visítanak a libsik: Szijjártó egy Putyin-portré alatt egyeztetett Lavrovval

HVG: A beszélgetést egy olyan teremben tartották, "aminek a faláról az orosz elnök nézett le".

A találkozón amúgy az hangzott el Szijjártó rövid beszámolója alapján, hogy „a háborús inflációra és az elszabaduló energiaárakra egyetlen megoldás van: a béke.”

A külügyminiszter hozzátette, hogy mindezt egyedüli EU-s külügyminiszterként mondta el orosz kollégájának.

A találkozó után Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország számára az energiaellátás biztosítása az egyik legfontosabb.

Ez számunkra egyértelmű vörös vonal. Nem akarjuk, hogy a magyar emberek fizessenek egy olyan háborúért, amihez semmi közük

– fogalmazott, hozzátéve: „Természetesen, ha lesz tervezet, részt veszünk a megbeszéléseken, de nem adunk beleegyezést semmihez, ami ellentétes lenne a nemzeti érdekeinkkel.”

Szijjártó Péter szerint az európai gazdaság a recesszió felé tart. „Úgy gondolom, hogy ez teljesen ellentétes Európa és a benne élő népek érdekeivel” – tette hozzá.

Súlyos következményekkel nézhet szembe Európa

A külgazdasági és külügyminiszter kora reggel élőben jelentkezett közösségi oldalán, ahol arról beszélt, hogy Magyarország minél előbb békét akar. Mint mondta, csak akkor lehet béke, ha a felek tárgyalóasztalhoz ülnek, és megpróbálják diplomáciai úton megoldani a problémákat. Úgy fogalmazott: az ENSZ közgyűlése a legjobb lehetőséget kínálta arra, hogy ezek a tárgyalások meginduljanak.

Azonban sajnálattal kell így már a negyedik nap végén megállapítani, hogy ilyen megbeszélések nem voltak, és valószínűleg már nem is lesznek az ENSZ-közgyűlés hátralévő napjaiban

– fogalmazott Szijjártó Péter, aki felhívta a figyelmet arra, hogy más uniós kollégája nem kezdeményezett párbeszédet Szergej Lavrov külügyminiszterrel.

„Erre lehet, hogy otthon majd az ellenzéki képviselők, megmondóemberek vagy az ellenzéki sajtó képviselői azt mondják, hogy akkor én is minek találkoztam Szergej Lavrovval, de a helyzet az az, hogy a béke párbeszéd nélkül nem fog létrejönni” – vélekedett. Szerinte ha az elkövetkező időszakban nem jönnek létre tárgyalások, akkor „a világ még súlyosabb következményekkel fog szembesülni, amelyeket jó lenne megelőzni”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató