2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Szijjártó: egyes országok nem fogják tudni túlélni a telet orosz gáz nélkül

Magyarország a tél előtt elegendő gáztartalékkal rendelkezik a tárolókban az Orosz Föderációból érkező szállításoknak köszönhetően, de számos más európai ország sem fogja túlélni a telet orosz gáz nélkül - mondta Szijártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a RIA Novosztyinak adott interjúban.

"Más országok nevében nem tudok nyilatkozni, de Magyarországon, ha leáll az orosz gázszállítás, nem fogjuk kibírni a telet. Most már igen, mert van elég gázunk, de számos európai ország nem tudja túlélni a telet orosz gáz nélkül. Azt azonban nem tudom, maguk a nyugat-európai országok mit gondolnak erről”

– mondta Szijártó, aki New Yorkba látogatott, hogy részt vegyen az ENSZ Közgyűlésén.

A miniszter bírálta több európai tisztségviselő kijelentését is a gáztárolóik magas töltöttségével kapcsolatban. Szijjártó szerint ezt a mutatót nem abszolút értékben kell értékelni, hanem az egyes országok gázfogyasztási szintjéhez viszonyítva.

"Amikor az európaiak a tárolók kihasználtsági szintjéről beszélnek, 80, 90, 100 százalékot mondanak. Ennek során mindig a tárolókapacitásra vonatkoznak, bár kit érdekel a kapacitás, ha a fogyasztás miatt kell aggódni. Európában átlagosan 23%-os a kihasználtság, nálunk 41%-os" - mondta Szijjártó.

A magyar külügyminiszter hozzátette, hogy felszólította európai kollégáit, hogy "legyenek realisták", mivel az energetikai problémák "nem politikai, ideológiai vagy kitalált problémák".

"Ezek valós problémák, és komolyan kell vennünk őket"

- hangsúlyozta a miniszter.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató