2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Az orosz külügyminiszter „teljes védelmet” ígér az annektált területeknek

Szergej Lavrov szombati, New York-i sajtótájékoztatóján arról beszélt, azok a régiók, ahol most tartanak „népszavazást” az Oroszországhoz csatlakozásról, az annektálást követően Moszkva „teljes védelmét” élvezik majd, írja az Aljazeera.

Ukrajna attól tart, ez azt jelenti, akár nukleáris fegyvereket is bevethetnek az elfoglalt területek védelmében az oroszok. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Lavrov megjegyzése és Putyin korábbi nyilatkozatai is arra utalnak, hogy az oroszok nem blöffölnek, amikor az atomfegyverek bevetésének lehetőségéről beszélnek.

Arra a kérdésre, hogy Oroszországnak lenne-e alapja nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajna annektált régióinak védelmében, Lavrov azt válaszolta, hogy az orosz terület, beleértve az orosz alkotmányban a jövőben „rögzítendő” területeket,

„az állam teljes védelme alatt áll”.

 

„Az Orosz Föderáció összes törvénye, doktrínája, koncepciója és stratégiája az egész területére vonatkozik” – mondta, kifejezetten utalva az orosz nukleáris fegyverek használatáról szóló doktrínájára is.

Pénteken Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes egy moszkvai konferencián azt mondta, az atomfegyverek használatáról beszélő orosz tisztségviselők valójában csak arra akarták felhívni az Egyesült Államok figyelmét, hogy ne avatkozzon közbe a donbaszi harcokba.

Rjabkov szerint Oroszország nem akar nyílt háborút a NATO-tagállamokkal, az atomfegyverek bevetése pedig csak akkor opció, ha Oroszország területi integritása forog kockán. Hogy ez utóbbi egészen pontosan mit jelent, nem világos, éppen most tartanak ugyanis a megszállt ukrán tartományokban „népszavazást” arról, hogy csatlakozzanak-e Oroszországhoz.

Az öt napig tartó „népszavazás” pénteken kezdődött az ukrajnai szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint Herszon és Zaporizzsja megyék orosz ellenőrzés alá került területein. A szavazóhelyiségekben állig felfegyverzett katonák társaságában adhatják le a szavazatukat, de a katonák házról házra járva is gyűjtik a voksokat. Egy Luhanszk megyei tisztviselő bejelentette, hogy a kétnapos szavazás után a részvételi arány 45,9 százalék, míg Zaporizzsjában 35,5 százalék volt.

Lavrov szombaton bírálta az Egyesült Államon Tajvan melletti kiállását is. Mint fogalmazott, az Egyesült Államok „a tűzzel játszik Tajvan körül”. Az orosz külügyminiszter azt is kritizálta, hogy az USA katonai támogatást ígért Tajvannak – írja az MTI.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató