2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

El akarták rabolni a belga igazságügyi minisztert

Fokozott védelem alá helyezték Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi minisztert, miután közelmúltbeli fenyegetéseket követően az illetékes hatóságok azt az információt szerezték, hogy el akarják rabolni – jelentette a La Libre Belgique című belga napilap vasárnap.

A francia nyelvű belga napilap tájékoztatása szerint az üggyel összefüggésben három embert szombaton előállítottak Hollandiában, egy további gyanúsított szökésben van. A Hágában elfogott három – 20, 29 és 48 éves – holland állampolgár kábítószer-birtoklás miatt ismert a rendőrség előtt. A belga hatóságok kiadatásukat kérték.

A beszámoló szerint csütörtökön két holland rendszámú autóra lettek figyelmesek a miniszer flandriai otthonának közelében. Az autósok és utasaik elmenekültek, miután észrevették, hogy a szomszédok figyelik őket. Péntek reggel a miniszer szomszédja egy, a közlekedést akadályozó, magára hagyott holland rendszámú autóra lett figyelmes. A kiérkező rendőrök egy Kalasnyikov típusú gépfegyvert találtak a csomagtartójában. Feltételezések szerint a gyanúsítottak a miniszter elrablását tervezhették. Az illetékes hatóságok nyomozást rendeltek el – írták.

A Le Soir című belga napilap azt közölte, kábítószer-ellenes intézkedések indokolhatják az igazságügyi miniszter elleni fenyegetéseket. Van Quickenborne a napilapnak nyilatkozva azt mondta, az érintettek a várttal ellentétes hatást fognak elérni. A bűnözők sarokba szorítva érzik magukat. A helyzet „megerősíti azt a meggyőződésemet, hogy folytatnunk kell a harcot”, a szervezett bűnözés elleni küzdelmet, a korábbinál több személyzettel és több erőforrással.

 

Alexander De Croo belga miniszterelnök szombaton közzétett Twitter-üzenetében teljességgel elfogadhatatlannak nevezte az igazságügyi miniszterrel szembeni fenyegetést, és úgy fogalmazott: „legyen világos: nem fogunk megijedni senkitől. A munka folytatódik".

Vincent Van Quickenborne a közösségi oldalon azt írta: egy „demokráciában, egy jogállamban soha nem hajolunk meg az erőszakkal szemben. Soha”. Az igazságügyi miniszter elítélte a fenyegetést, és kérte, tartsák tiszteletben családját és magánéletüket.

A miniszter a következő napokban nem vesz részt hivatalos programokon – közölte a napilap.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató