2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Jakab, FeGyőr és több ellenzéki politikus mentelmi jogát felfüggeszthetik ma

Egynapos üléssel elkezdődik hétfőn az Országgyűlés őszi ülésszaka, írja az MTI.

A képviselők három olyan törvényjavaslat vitáját is lefolytatják, amelyek az Európai Bizottsággal való megegyezéshez kellenek. A tét 3000 milliárd forint.

A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés délután egykor kezdődik.

Megemlékeznek a közelmúltban elhunyt volt országgyűlési képviselőkről: Tarján Lászlónéról (FKGP, EKgP), Jüttner Csabáról (SZDSZ), Várhelyi Andrásról (FKGP, független), Zsupos Lajosról (MDF), Szalay Istvánról (MSZP), Wittner Máriáról (Fidesz), valamint Fuzik János volt szlovák nemzetiségi szószólóról.

A napirend előtti felszólalások után képviselői esküt tehet Ander Balázs és Dudás Róbert. A két politikus, aki korábban is volt országgyűlési képviselő, a mandátumáról leköszönt Szabó Hajnalkát és Végh Noémit váltja a Jobbik padsoraiban.

Az Országgyűlés a tervek szerint megválasztja a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hét tagját és három póttagját kilenc évre. Az NVB jelenlegi tagjainak mandátuma szeptember 30-án jár le.

A parlamentnek hét képviselő nyolc mentelmi ügyében is döntenie kell.

A bíróság Hegedüs Andreának (DK), Orosz Annának (Momentum), Hajnal Miklósnak (Momentum), Tóth Endrének (Momentum), Pócs Jánosnak (Fidesz) és két ügyben Jakab Péternek (független) rágalmazás, Fekete-Győr Andrásnak (Momentum) pedig hivatalos személy elleni erőszak miatt indítványozta a mentelmi joga felfüggesztését.

A mentelmi bizottság Hegedüs Andrea és Fekete-Győr András esetében kéri ezt a Háztól a parlamenti honlapon elérhető indítványok alapján. Döntés lesz Sebián-Petrovszki László (DK) tiszteletdíjának csökkentéséről is.

Ezt követően több mint három órán keresztül interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangzanak el.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató