2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Szakad az ellenzék: Nem tetszik a többi pártnak, hogy a DK csak úgy lesöpörné az asztalról az előválasztást

Miután Dobrevék "árnyékkormányt alakítottak" és közölték, hogy "kudarc volt az előválasztás", a többi párt elkezdett visítani.

Kudarcos projektnek nevezte az ellenzéki előválasztást Molnár Csaba, a DK alelnöke egy múlt heti sajtóbeszélgetésen. A DK nem látja értelmét az előválasztásnak a 2024-es önkormányzati választás előtt, és a közös ellenzéki főpolgármester-jelöltről sem így döntenének.

Gyurcsány Ferenc felesége pedig árnyékkormányt alakított, ami egyértelmű üzenet a baloldalnak.

Feri a főnök!

Íme a többi párt reakciója

Momentum: Nem szabad elvetni az előválasztás lehetőségét

A Momentumnál úgy látják, hogy az előválasztás volt az általuk kezdeményezett Nolimpia óta az első és talán egyetlen olyan esemény, ami hónapokra képes volt kivenni a kormány kezéből a közbeszéd irányítását. „Az előválasztást kudarcnak tekinteni és ezért annak lehetőségét teljesen elvetni szerintünk semmiképp nem szabad” – írták.

Rengeteg embert tudott bevonni szerintük az ellenzék a demokratikus működésbe, és az ország első online választását is sikerült közösen megvalósítani. Ezek olyan pozitívumai voltak az előválasztásnak, amiket nem szabad elvitatni – tették hozzá. „Természetesen, mint minden első próbálkozáson, ezen is lehet, sőt, kellene a jövőben változtatni. Ebben mindenki egyetért.” A Momentum szerint viszont „az erről való diskurzus jelenleg még egyáltalán nem időszerű”.

Sokkal fontosabbnak tartják most, hogy a tartalomról, Magyarország jelenlegi helyzetéről, a jövőjéről beszélgessenek, vitatkozzanak, „mint ismét technikai megvalósításokon lovagolni”.

„Most annak van itt az ideje, hogy tisztázzuk, merre akarjuk vezetni az országot, és ennek mentén építsük a közösségeinket” – fogalmaztak.



A Párbeszéd szerint az előválasztás egy demokratikus, mozgósító, számos európai országban alkalmazott folyamat, amelynek során a választópolgárok dönthetnek a rájuk is tartozó fontos politikai-személyi kérdésekben.

„Ha ezt az intézményt előre elutasítja egy önmagát demokrataként és európaiként azonosító párt, az mindenekelőtt rendkívül elgondolkodtató” – reagáltak a DK-s Molnár Csaba szavaira.

 

A Jobbik központjában sem repeshettek Molnár mondatai miatt. A Jobbik már korábban felismerte, hogy az ellenzéki szavazók azt akarják, előválasztáson döntsenek a legerősebb ellenzéki jelöltről, aki aztán „egy az egy ellen meg tud mérkőzni és le is tudja győzni Orbán Viktor jelöltjét”.

Ha nem lett volna előválasztás, a Jobbik szerint az ellenzéki képviselők egymásra való indulása miatt még több körzetben nyertek volna a Fidesz jelöltjei. „Az előválasztással kapcsolatban mindenkinek figyelembe kell venni a javaslatait, amely vitában és kompromisszum keresésben a Jobbik is szívesen részt vesz – fogalmaztak.

– Azonban egyedül, a szövetségesek véleményének kikérése nélkül ebben a kérdésben nem lehet dönteni.”

 

Kulcsfontosságú kérdésnek tartja az MSZP is, hogy az ellenzék megtalálja a legalkalmasabb jelöltet a Fidesszel szemben a 2024-es önkormányzati választás előtt. „Álláspontunk szerint helyben, adott településen kell megállapodni a közös jelöltekről és a kiválasztás módjáról. Ebben komoly segítséget adhat az előválasztás” – írták a szocik.

Az MSZP szerint „megállapodás nélkül, egymással szemben versengő ellenzéki jelöltekkel a Fidesz egyeduralma térhet vissza az önkormányzatokban, éppen ezért nem lehet megijedni a megmérettetéstől.

Az MSZP rendszerváltó pártként elutasítja az egypártrendszert. Akár kormányon, akár ellenzékben törekszik arra bárki.”

 

Az LMP szerint a jelenlegi politikai helyzetben teljességgel kiszámíthatatlan, hogy mi történik a következő országgyűlési választásig. Az az álláspontjuk, hogy még a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választások együttműködési stratégiájáról sem lehet felelősségteljesen nyilatkozni.

„Egyet azonban biztosan tudunk: a következő önkormányzati választásokig Karácsony Gergely zöld ígéreteit a létező összes felületen számon fogjuk kérni, és ciklusa végén értékeljük, hogy ezekből mennyit valósított meg” – szúrtak oda végül a főpolgármesternek.

Az áprilisi választás után Ungár Péter arról beszélt, inspiráló ötletnek tartaná a főpolgármester-jelölti előválasztást, és nem látja azt, hogy az LMP ismét beállna Karácsony Gergely mögé, miután a Párbeszéd volt társelnöke az őt támogató pártok megkérdezése nélkül lépett vissza a miniszterelnök-jelölti előválasztás két fordulója között Márki-Zay Péter javára.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató