2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Kimondta az ukránokról az igazságot a legnagyobb német ellenzéki párt elnöke - már bocsánatot is kért

Bocsánatot kért a legnagyobb német ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke kedden, amiért a szociális ellátórendszer juttatásainak megkaparintását célzó csalással vádolta meg az orosz támadás elől Németországba menekült ukránokat.


 
Friedrich Merz egy hétfő esti televíziós interjúban – a Bild című lap hírcsatornáján – úgy vélekedett, hogy az ukrán menekültek magatartásának jellemzésére alkalmas a szociális turizmus (Sozialtourismus) kifejezés.

AZT MONDTA, “MOST MÁR AZT TAPASZTALJUK, HOGY EZEK A MENEKÜLTEK SZOCIÁLIS TURIZMUST FOLYTATNAK”, NÉMETORSZÁGBA JÖNNEK, AZTÁN VISSZAUTAZNAK UKRAJNÁBA, MAJD ISMÉT NÉMETORSZÁGBA JÖNNEK ÉS MEGINT VISSZAMENNEK UKRAJNÁBA.

A pártelnök – aki egyben a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezetője – a kijelentésére széles körből, saját pártjából is kapott bírálatok hatására kedden bocsánatot kért.
Twitter-oldalán azt írta: sajnálja, hogy a szociálturizmus kifejezést használta, amellyel “pontatlanul” jellemzett egy “egyedi esetekben megfigyelhető problémát”.
Hozzátette, hogy “kizárólag a menekültek regisztrációjának hiányára” igyekezett felhívni a figyelmet.

“TÁVOL ÁLL TŐLEM, HOGY KRITIZÁLJAM AZ UKRAJNAI MENEKÜLTEKET, AKIKNEK SORSA NEHÉZ. HA SZÓHASZNÁLATOMAT SÉRTŐNEK TALÁLJÁK, AKKOR ANNAK RENDJE S MÓDJA SZERINT BOCSÁNATOT KÉREK”

– írta a CDU elnöke.

A szociális turizmus kifejezés a 2010-es évek első felében terjedt el Németországban, az Európai Unió közép- és kelet-európai tagállamaiból bevándorló munkavállalók szociális juttatásairól szóló közéleti vita révén.

A Darmstadti Egyetem nyelvészekből és újságírókból álló független bizottsága 2013-ban az év legcsúnyább német szavának választotta. Indoklásuk szerint a szociális turizmus szóösszetétellel “egyes politikusok és médiumok hangulatot keltenek a nemkívánatosnak minősített bevándorlók, különösen a kelet-európaiak ellen”.

A TURIZMUS SZÓ KIFORDÍTJA A VALÓSÁGOT, AZT SUGALLJA, HOGY A BEVÁNDORLÓK “KÉJUTAZÁSON” VESZNEK RÉSZT, A SZOCIÁLIS JELZŐ, AZ ÖSSZETÉTEL CÉLT JELZŐ TAGJA PEDIG AZT A BENYOMÁST KELTI, HOGY LUSTA HASZONLESŐK, AKIK NEM DOLGOZNI AKARNAK, HANEM A NÉMET SZOCIÁLIS ELLÁTÓRENDSZER JUTTATÁSAIRA PÁLYÁZNAK – FEJTETTE KI A BIZOTTSÁG.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató