2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Spöttle: Egy hónapon belül érezhető lesz Putyin részleges mozgósításának eredménye

Az ukránok emberfölényben voltak az utóbbi időben, boldog-boldogtalant besoroztak - mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

„Georg Spöttle szerint az oroszok nemsokára visszavehetik a kezdeményezést. A biztonságpolitikai szakértő lapunknak adott interjújában arról is beszélt, hogy nagyon rossz irányba mennek a dolgok, és csak a magyar kormány beszél a békéről. Így egy nukleáris csapás is benne van a pakliban.

Sokan szkeptikusan viszonyulnak a Putyin által elrendelt részleges mozgósítás sikeréhez. Hogy látja Ön, milyen hatékonysággal harcolnak majd a fronton a most behívott orosz tartalékosok?

Georg Spöttle: Olyan tartalékosokat hívnak be első körben, akik az elmúlt öt évben aktív katonai szolgálatot teljesítettek. Ezek az emberek alapos kiképzést kaptak, és valószínűleg nem felejtettek el mindent, amit a katonai szolgálatuk alatt tanultak. Persze évről évre megújulnak a fegyverrendszerek, új technikákat vezetnek be, új programokat telepítenek a különböző fegyverrendszerekhez.

Az ismeretanyag felfrissítése akár több hónapba is telhet, azonban megkerülhetetlen a katonák bevetése előtt. Azt is tudni kell, hogy nemcsak a harcokba vonják be a tartalékosokat, hanem az egészségügyi szolgálat ellátására is behívnak szakembereket, de sofőrökre, pilótákra is szükség lesz.

Miért volt szükség arra, hogy mozgósítást rendeljenek el?

Georg Spöttle: Az ukránok emberfölényben voltak az utóbbi időben, boldog-boldogtalant besoroztak. Durván 700 ezer ukrán katona fogott fegyvert, míg az Orosz Föderáció katonai ereje 300 ezer fő körül volt. Nyilvánvalóan lehetett érezni, hogy minél több nyugati nehézfegyvert küldenek az ukránoknak, minél több információt kapnak a külföldi titkosszolgálatoktól, műholdfotókat, kémdrónok felvételeit az orosz csapatmozgásokról, annál inkább érvényesült ez az embertöbblet.”

(Kontra)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató