2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Videó: a dán hadsereg felvételeket közölt a szivárgó Északi Áramlatról

Minden jel arra utal, hogy összehangolt támadás volt az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat 1-2 gázvezetékek ellen. A német sajtó néhány hete írt arról, hogy amerikai hadihajók jártak a szivárgások helyszínén.



A vezetékrendszer üzemeltetője hétfőn hirdetett vészhelyzetet amikor nyomáscsökkenést jelentettek. A dán tengerészeti hatóság gázszivárgást jelentett Bornholm szigeténél. A feltételezett vészhelyzeti helyszín az ország felségvizein kívül, Dánia kizárólagos gazdasági övezetében található.

Peszkov korábban elmondta, hogy nem zárja ki a szabotázs lehetőségét, de egyelőre nem tudnak biztosat állítani.

A Kremlt rendkívüli módon aggasztja az Északi Áramlat csővezetékeken észlelt károsodás és nyomáscsökkenés, ezért a példátlan helyzet sürgős kivizsgálását sürgeti – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtószóvivő szerdán újságíróknak.

Peszkov elmondta, hogy kedden mind a Gazprom, mind az Északi Áramlat vezetékeket üzemeltető Nord Stream AG cég közölte a “rendkívül aggasztó hírt”, hogy a csővezetékben a dán kizárólagos gazdasági övezetben tisztázatlan eredetű meghibásodás keletkezett, ami jelentős nyomáscsökkenést eredményezett.

“EZ EGY TELJESEN PÉLDÁTLAN HELYZET, AMELY SÜRGŐS KIVIZSGÁLÁST IGÉNYEL. FÖLÖTTÉBB AGGASZTÓNAK TARTJUK EZT A HÍRT” – HANGOZTATTA A SZÓVIVŐ.

Peszkov nem zárta ki, hogy a gázvezetékek megszakadása szabotázs eredménye lehet.

“JELENLEG SEMMILYEN LEHETŐSÉGET NEM LEHET KIZÁRNI” – MONDTA.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató