2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Gyurcsány: Márki-Zay Péter szenvedett történelmi vereséget, nem mi

Először adott hosszabb interjút Gyurcsány Ferenc az áprilisi országgyűlési választás óta. A DK elnöke szerint Márki-Zay Péter tehet a vereségről, és pártjának vagy személy szerint neki nincs ebben kitüntetett felelőssége.

A legkeményebb mondatait ebben a cikkünkben szedtük össze.

A szemkilövető elmondta:

A DK a jövőben az ellenzék közepe kíván lenni, és ehhez nem fél alkalmazni az erejét sem.
Még nem döntöttek arról, hogy támogatják-e Karácsony Gergelyt a 2024-es önkormányzati választáson.
Gyurcsány azt is elárulta, hogy hamarosan eladják az Apró-villát.
Szerinte egy éven belül másfél millió szavazója lesz a pártjának.

Történelmi tévedésnek nevezte Gyurcsány Ferenc a Partizán kedd esti műsorában, hogy Márki-Zay Péter volt az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az áprilisi országgyűlési választáson. „Nem hittük el, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester győzni tud egy előválasztáson, nem vettük komolyan ezt a fenyegetést” – fogalmazott a DK elnöke, aki abszurdnak tartja, hogy nem a legnagyobb frakcióval rendelkező párt vagy annak egy koalíciós partnere adta az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét.

„Az előválasztás önmagában egy félreértés”

volt Gyurcsány szerint. Téves volt szerinte az a logika, hogy a legjobb jelöltnek kell győznie, mert a parlamentben nem az egyéni teljesítmény számít, hanem a csoport teljesítménye. „Azt hiszem, mi nem mertünk azzal szembenézni elég okosan, hogy valójában nem az a kérdés, hogy melyikünk kampányol jobban Kalocsán, hanem hogy kinek a frakciója képvisel olyan politikát, amiben az ország többsége hisz” – jelentette ki a DK elnöke.

Az előválasztást mindenki csodafegyvernek tartotta, ám Gyurcsány szerint hiba volt a miniszterelnök-jelöltről így dönteni, és ő úgy látja, hogy az előválasztás összességében ártott az ellenzéknek, amely a legnagyobb vereségét szenvedte el a rendszerváltás óta. Állítása szerint ő már Márki-Zay előválasztási győzelme után látta, hogy nagy baj van, és épp ezért nem is bánta, amikor a miniszterelnök-jelölt azt kérte tőle, hogy maradjon háttérben a kampány alatt.

A mai napig nem bánja azt sem, hogy nem állt oda Márki-Zay Péter mögé az ellenzéki eredményváron április 3-án, szerinte ugyanis

a miniszterelnök-jelölt szenvedett történelmi vereséget, és nem ő vagy a pártja.

Gyurcsány tagadta, hogy a DK-nak megkülönböztetett felelőssége lett volna az ellenzék vereségében, pártjának vagy Dobrev Klárának semmi köze nem volt szerinte a vereséghez.

Arra a kritikára pedig, hogy a DK alig vette ki a részét a kampányban, így reagált: „Mi annyit tettünk, amennyit kértek tőlünk. Nem többet, nem kevesebbet, azt tisztességgel megcsináltuk.”

Gyurcsány szerint egy ellenzéki blokknak kell felállnia a Fidesszel szemben, és a DK célja, hogy az ellenzék politikai közepe legyen.

A DK-nak van jelenleg a legnagyobb parlamenti frakciója, és a pártelnök szerint „a DK-nak annyi támogatója van, mint a Momentumnak, a Jobbiknak, az MSZP-nek együtt”.

„Most van egymillió szavazónk. Én azt gondolom, hogy egy év múlva lesz másfél millió szavazónk.”

A volt miniszterelnök arra számít, hogy az ország jelentős része hamarosan azzal fog szembesülni, hogy nem tud megélni, és ezért jövő tavasszal bezuhan a kormány támogatottsága, az ellenzéké pedig mindeközben nőni fog.

Az árnyékkormány felállítása Gyurcsány szerint nem azt jelenti, hogy le akarnak számolni a többi ellenzéki párttal, de

„az kijelenthető, hogy a DK nem fél alkalmazni az erejét”,

„Én nem gátolom meg egyik ellenzéki kollégámat sem, hogy jó legyen. Ahol tartanak az ellenzéki pártok (…), nem énmiattam tartanak” – reagált a DK elnöke arra, hogy rontja-e az ellenzék esélyeit.

„Aki Gyurcsánnyal szemben akar politizálni, annak azt tudom mondani, hogy tessék jól csinálni, tessék jobban, tessék egy-másfél millió szavazót összegyűjteni.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató