2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Mind a négy régió megszavazta az Oroszországhoz való csatlakozást

Az eredmények új szakaszt nyithatnak Oroszország ukrajnai háborújában, mert várhatóan ürügyül szolgálnak majd Moszkvának a négy terület annexiójához.

A helyi oroszbarát hatóságok bejelentették, hogy a számlálást követően

a Zaporizzsjában leadott szavazatok 93 százaléka, a herszoniak 87 százaléka, a luhanszkiak 98 és a donyeckiek 99 százaléka támogatta a területek Moszkvához való csatlakozását.

 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a szavazás után kijelentette, hogy

a helyzet jogi szempontból, a nemzetközi jog szempontjából gyökeresen meg fog változni, minden ennek megfelelő következménnyel az említett területek védelmére és biztonságuk garantálására vonatkozólag”.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan pénteken szólal fel országa parlamentjében a népszavazásokról, és Valentyina Matvijenko, a parlament felsőházának elnöke szerint a képviselők október 4-én tárgyalhatják az annexiós törvényt.

A helyzet miatt a közeljövőben New Yorkban összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa is, hogy megtárgyaljon egy olyan határozatot, miszerint a népszavazások eredményeit nem fogadják el és a kérdéses területeket továbbra is Ukrajna részeinek tekintik. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a BT-nek vétójoggal rendelkező tagja Oroszország is, így kár volna vérmes reményeket fűzni a javaslat elfogadásához.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató