2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Oroszország összehívja az ENSZ Biztonsági Tanácsát az Északi Áramlat elleni merényletek miatt

Moszkva az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésének összehívását kéri az Északi Áramlat 1 és Északi Áramlat 2 vezetékeket ért provokációk miatt – közölte szerdán egy Telegram-csatornáján Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Mindkét vezeték súlyosan megrongálódott a hét elején egy sokak által szándékosnak vélt támadásban.

A dán hatóságok hétfőn megerősítették, hogy a Balti-tengeren lévő Bornholm szigetétől nem messze lévő vezetékekből gázszivárgás történt, miután az üzemeltető nyomásvesztést jelentett mind az Északi Áramlat 1, mind a 2 vezetékben. A svéd és dán hatóságok később közölték, hogy a szivárgások megerősítése előtt tenger alatti robbanások sorozatát észlelték.

Orosz, amerikai és svéd tisztviselők mind azt mondták, hogy a vezeték infrastruktúrája elleni célzott támadás lehetett. Hivatalosan nem nevezték meg az incidens mögött álló gyanúsítottakat, bár Radoslaw Sikorski volt lengyel külügyminiszter egy tweetben “megköszönte” Washingtonnak a vezeték tönkretételét.

Moszkva, amely “terrortámadásnak” nevezte az incidenst, szintén az Egyesült Államokat nevezte meg lehetséges gyanúsítottként.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató