2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

FeGyőr: Most omlik rá a magyarokra 12 év felelőtlenségének az ára

A Facebookon elmélkedik a bukott momentumos.

„Tegnap arról próbálta győzködni a frissen elrendelt kifizetési stop kapcsán a kormány a nyilvánosságot, hogy az államnak nincsenek likviditási problémái. Ez talán igaz is lehet, az ország devizatartalékai azonban olyan kritikus szintre süllyedtek az utóbbi hónapokban, hogy a kormány Kínával, sőt, egyes források szerint még az IMF-fel (!) is felvette a kapcsolatot a pótlás reményében. Tudjuk ugye, hogy mit jelent ez? Azt, hogy belátható távolságba került a technikai államcsőd lehetősége.

A jegybanki tartalékoknak legalább három havi importot kellene fedezniük, e szint alatt ugyanis meginog a piaci bizalom, ami beláthatatlan következményekkel járhat a gazdaságra nézve. A leglikvidebb eszközöket tekintve jelenleg mintegy 29–30 milliárd euró vethető be az importszámlák kiegyenlítésére. Ehhez képest az idei első negyedévben 32,3 milliárd euró volt a behozatal értéke, április és június között pedig 33,5 milliárd euró, látható tehát, hogy mennyire sürgető, hogy Magyarország mielőbb devizához jusson.

Amennyiben nem sikerül mielőbb hazahoznia a kormánynak az uniós pénzeket, Magyarország a 2008-as válsághoz hasonló csődközeli helyzettel lesz kénytelen szembenézni. Kifizetési stop a minisztériumokban, ezermilliárdos értékben leállított állami beruházások, 2000 milliárdos megszorítócsomag, megemelt rezsiárak – fél évvel a választás után ez most az Orbán-kormány mérlege. Bőséget ígértek, hét szűk esztendő lett belőle. 

Most omlik rá a magyarokra 12 év hazugságainak, felelőtlenségének és korrupciójának az ára.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató