2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Lecsapott az Ian hurrikán Floridára, milliók maradtak áram nélkül

Legalább kétmillió ember maradt áram nélkül Floridában az Ian hurrikán miatt - írja a CNN. A 4-es erősségű vihar közép-európai idő szerint délután 3 óra körül érte el Florida partjait, helyenként 250 kilométer/órás erősségű széllel. A legutóbbi jelentés szerint mostanra már Ian 1-es kategóriájú hurrikánná gyengült, ahogy áthaladt Florida középső részén.

Ron De Santis kormányzó elmondása szerint 42 ezer elektromossági szakember állt készenlétben, hogy a vihar elvonulta után helyreállítsák az ellátást. A 2004-es Charlie hurrikán meg sem közelítette a mostani hurrikán erejét. 15 kórházat kiürítettek, mintegy 40 idősközpontból, és több tucat börtönből is evakuálták az ott lakókat. A működő intézmények jó része áramfejlesztőről üzemel.

A floridai nemzeti gárda 5000 és a szomszédos államokból további 2000 tagját aktiválták. Milliókat szólítottak fel rá, hogy hagyják el az otthonaikat. Kuba, amely a hurrikán miatt teljesen áram nélkül maradt, szerdán kora reggel kezdte meg az áramszolgáltatás helyreállítását, de figyelmeztetettek, hogy a javítások lassan haladnak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató