2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Újabb gázszivárgást észleltek az Északi Áramlat gázvezetéken

Újabb gázszivárgást észlelt a svéd parti őrség az Északi Áramlat gázvezetéken. A vezeték szivárgását elsőként szeptember 26-án figyelték meg, amikor hirtelen csökkenni kezdett a nyomás az Északi Áramlat 2-nél. A szakértők szerint kizárt, hogy maguktól hibásodtak meg a vezetékek, úgy gondolják, valaki szándékosan rongálta meg őket.



A svéd parti őrség újabb gázszivárgást észlelt az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetékeken – számolt be csütörtök reggel a Svenska Dagbladet.

Ezzel összesen négy gázszivárgást fedeztek fel a vezetéken: kettőt a svéd, további kettőt pedig a dán gazdasági övezetben. Björn Lund szeizmológus szerint az újabb szivárgás egy harmadik detonáció miatt következhetett be. Az AFP azt írta Twitteren, a két vezetékben lévő gáz több mint a fele már a légkörbe került. 

A négy nyugat-európai ország úgy nyilatkozott, hogy vizsgálják az eseményeket. A szakértők szerint kizárt, hogy maguktól hibásodtak volna meg a vezetékek, ezért úgy gondolják, valaki szándékosan rongálta meg őket. 

Eközben Oroszországban „nemzetközi terrorizmus” miatt indult nyomozás az Északi Áramlat gázvezetéket ért „szabotázsakció miatt”. Az orosz főügyészi hivatal azt írta a Telegram-csatornáján, a gázvezetéket ért támadás „jelentős gazdasági károkat” okozott Oroszországnak, mivel korábban ezeken a vezetékeken keresztül szállítottak gázt Európába. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató