2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Orbán Viktor: hazudtak Brüsszelben

Két hónap után adott ismét rádióinterjút Orbán Viktor. Elsőként a nemrég bejelentett nemzeti konzultációról beszélt, elmondta azt is, hogy miért van erre szükség.

A politika egy tapasztalati műfaj. Voltak nehéz és válságos időszakok az elmúlt 12 évben, és azt tanultam meg, hogy az a legjobb, ha bevonjuk az embereket a döntésekbe – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában.

A kormányfő több mint két hónap után adott ismét rádióinterjút. A miniszterelnök elmondta: jogilag a nemzeti konzultáció a legjobb forma, hogy megkérdezzük az embereket valamivel kapcsolatban.

Szerinte most nem az a kérdés, hogy a kormánynak van-e véleménye, hanem „esélyt kell adni az embereknek, hogy egyet érthessenek, vagy elmondhassák a különvéleményüket”. Mint mondta, a legfontosabb ilyenkor az összetartás.

Szokták mondani, hogy a konszenzust meg kell keresni, de az nem egy húsvéti tojás

– vélekedett a miniszterelnök. 

 

Hazudtak Brüsszelben

Azt mondták a kormányfő szerint Brüsszelben, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára, aztán kiterjesztették. Azt is mondták, hogy nem fog fájni az európai embereknek, aztán mégis súlyos válságot okozott.

Orbán már előre látta, hogy ha szankciókat vetnek ki az orosz energiára, akkor nagyon fel fognak menni. A spekulánsok is – a Soros György-félék – ilyenkor azon dolgoznak, hogy felfelé menjenek az árak.

Magyarország mentesítést kapott az olajszankció alól, ezért nálunk biztosított az energia, de az árak világpiaciak.

Nálunk ráadásul még az aszály is „beütött”, ezért nagyon megnőtt az infláció, be kellett tehát vezetni az ársapkákat.

Brüsszelben hazudtak az embereknek, ez hiba volt, de ezt ki lehet javítani. Ha nem javítjuk ki, akkor a szankciós felár beépül az árakba, és itt marad velünk, az életünk részévé válik a magas ár – vezette le.

 

Ma az a helyzet, hogy Magyarország képes arra, hogy ha egy csepp gázmolekula se jönne a vezetékeken, akkor 4,5-5 hónapig lenne gázunk, mert feltöltöttük a gáztárolókat. De a vállalkozókat és a családokat védeni kell, Európában Orbán szerint messze első helyen vagyunk a családoknak nyújtott rezsitámogatások mértékében, a kormány számításai szerint minden család havi 181 ezer forint rezsitámogatást kap.

Arra utasították az MVM-et, hogy rugalmas megoldásokat alkalmazzanak, mert nagyon ingadozó a gáz tőzsdei ára. A költségvetésben is nagyon nehéz emiatt jól kalkulálni. A 2023-as költségvetés esetleges módosításairól majd decemberben határoznak.

A nyugdíjak

A korábbi kormányok idején a nyugdíjak vesztettek az értékükből, de ez a kormány tartja az inflációkövető nyugdíjemelést, „ez becsületbeli ügy” – mondta Orbán.

Ráadásul még a 13. havi nyugdíjat is bevezette a kormány. A mostani válság ellenére is lesz nyugdíjemelés. „Együtt sírunk, együtt nevetünk”, ezért idén valószínűleg nyugdíjprémium is lesz, ha jól teljesít a gazdaság.

Számíthat-e a kormány a hazai baloldalra? Annak tekintetében például, hogy az ellenzék külföldről kapott kampánypénzt – érkezett a kérdés. Orbán szerint nagyon nehéz úgy együttműködni az ellenzékkel, hogy valójában „nem urai saját maguknak”.

„Amerikából fizetik őket, és aki fizet, az rendeli a nótát”

– mondta Orbán.

Abortusz

Nincs tökéletes a mostani abortusztörvényünk, de ezzel a magyar társadalom együtt tud élni, ennek megváltoztatására nincs szükség.

„Mereven ellenzem az abortusztörvény bármiféle megváltoztatását”

– mondta a miniszterelnök, ráadásul most válság van, nem most van itt az ideje a kérdés megvitatásának sem.

 

Frissítjük!

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató