2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Százezren tüntettek Franciaországban az energiaválság miatt és Macron ellen

Mintegy százezren demonstráltak csütörtökön az energiaválság miatt Franciaországban.

A fővárosban negyvenezren gyűltek össze, de Lyonban, Lille-ben és Bordeaux-ban is sokan tüntettek. Többek között az infláció, a megélhetési válság és az Oroszországgal szemben kivetett európai szankciók ellen emelték fel hangjukat. A megmozduláshoz számos szakszervezet is csatlakozott, és országos sztrájkot hirdettek. A vasúti közlekedést és az energiaszektort is munkabeszüntetés sújtotta: tegnap csaknem 10 százalékkal csökkent a vízerőművek és az atomreaktorok termelése – számolt be róla az M1 Híradó.

A francia kormány nem zárta ki, hogy idén energiaellátási nehézségekkel kell számolni az országban a télen. Már nyár óta próbálják felkészíteni a lakosságot arra, hogy takarékoskodni kell – mondta Venczel Katalin, a közmédia párizsi tudósítója.
 
Franciaországban egy újfajta tarifát vezettek be, mely szerint aki vállalja, hogy kevesebb elektromos áramot használ a télen csúcsidőszakban, kevesebb áramszámlát fizet a többi időszakban, és ezzel gyakorlatilag 30 százalékkal csökkentheti a rezsiszámláját – ismertette a tudósító az intézkedést.

Majd hozzátette: a vállalatokat takarékossági program kidolgozására kérte a kormány, és ezt jövő héten hirdeti meg.

Mindenkitől elsősorban azt kérik, hogy önkéntes alapon vállalja, hogy csökkenti az energiafelhasználását.
A díszkivilágításokat a városokban már lekapcsolják este 10 órakor, ez olyan jelképes intézkedés például, amely arra szolgál, hogy megpróbálják elfogadtatni az emberekkel, hogy télen kevesebb energia lesz.

(Hirado.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató